30.09.2024 / 13:07 Ljepota i Zdravlje - PPH i DPFiB

Sedmica psihologije u Hercegovini - podizanje svijesti o važnosti mentalnog zdravlja

Sedmica psihologije u Hercegovini - podizanje svijesti o važnosti mentalnog zdravlja
Foto: Ilustracija
Podružnica psihologa Hercegovina (PPH), ogranak Društva psihologa u Federaciji Bosne i Hercegovine (DPFBIH), sa velikim zadovoljstvom najavljuje sedmu po redu, Sedmicu psihologije u Hercegovini - TSPUH 2024, koji se tradicionalno održava u drugoj sedmici mjeseca oktobra, u okviru kojeg će se obilježiti Svjetski dan mentalnog zdravlja - 10. oktobar.

"Kao i prethodnih godina, ponosni smo i zahvalni što se veliki broj kolega uključio u manifestaciju, čiji je glavni cilj podizanje svijesti o važnosti mentalnog zdravlja, kao i važnosti psiholoških znanja, koje možemo iskoristiti i usmjeriti ka unapređenju kvalitete života i poboljšanja mentalnog zdravlja svakog pojedinca, kao i o potrebi povećanja dostupnosti psiholoških tretmana onima koji ih trebaju", navode organizatori.

U okviru ovogodišnjeg programa TSPUH, planirane su mnoge aktivnosti - ulična akcija, održavanje praktičnih radionica i interaktivnih predavanja sa zanimljivim temama, namijenjeni stručnjacima različitih profila (psiholozima, pedagozima, socijalnim radnicima, učiteljima, nastavnicima, profesorima, odgajateljima i dr.), učenicima, roditeljima, te široj javnosti.

"Posebna pažnja je usmjerena na djecu i mlade. S obzirom da studenti predstavljaju posebno ranjivu grupu za razvoj smetnji kada je u pitanju mentalno zdravlje, u okviru TSPUH 2024 pripremili smo i predavanje za tu populaciju.

Mentalno zdravlje postalo je istaknuta i svakodnevna tema vremena u kojem živimo. Zanimljivo je kako napredak pojedinog društva i civilizacije općenito ne prati i poboljšanje mentalnog zdravlja stanovništva, već upravo obrnuto.

Svjedoci smo da je tokom posljednjih desetak godina došlo do značajnog povećanja učestalosti problema kada se govori o mentalnom zdravlju, prvenstveno simptoma anksioznosti i depresivnosti, povezanih sa stresom. Ovakav negativni trend uočava se u svim dijelovima svijeta, kako u manje razvijenim, tako i u visoko razvijenim zemljama. U isto vrijeme uočava se smanjenje stigme te povećan interes, kao i spremnost pojedinaca za traženje stručne pomoći", zaključeno je u pozivu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo