30.09.2024 / 07:34 Muzika i Film - Ikona countryja

Odlazak istinske legende: U 88. godini preminuo Kris Kristofferson

Odlazak istinske legende: U 88. godini preminuo Kris Kristofferson
Foto: Agencije
Kris Kristofferson, utjecajni američki pjevač i tekstopisac s nizom hitova, kao što su Me and Bobby McGee i Help Me Make It Through the Night, kao i uspješan glumac, preminuo je u subotu u 88. godini života, saopćila je porodica.

Glasnogovornik porodice poručio je u nedjelju da je Kristofferson umro mirno u svom domu u Mauiju na Havajima, okružen porodicom, no nije naveo uzrok smrti. Kristofferson je bio renesansni čovjek - sportista pjesničkog senzibiliteta, bivši vojni oficir i pilot helikoptera.

Kristofferson se probio u muzički svijet kao tekstopisac u glavnom gradu country muzike Nashvilleu - pišući hitove poput Grammyjem nagrađene Help Me Make It Through the Night, For the Good Times i Me and Booby McGee, što je bio jedan od posljednjih hitova Janis Joplin.

Početkom 1970.-ih, kada se već etablirao kao pjevač, započeo je i glumačku karijeru. Jedna od njegovih najpoznatijih uloga je ona u filmu Zvijezda je rođena, uz Barbru Streisand, što je bio jedan od najpopularnijih filmova u 1976. godini.

Igrao je i glavne uloge u hit filmovima Pat Garrett i Billy Kid, Konvoj i Vrata raja.

Kristofferson je rođen u Brownsvilleu u Texasu 22. juna 1936. i često se selio jer mu je otac bio general u zračnim snagama. Nakon što je diplomirao na koledžu Pomona u Kaliforniji, gdje je igrao fudbal i ragbi, Kristofferson je pohađao Sveučilište Oxford, a zatim ispunio porodičnu tradiciju pridruživši se vojsci.

Prošao je elitnu vojnu rendžersku školu, naučio pilotirati helikopterom i došao do čina satnika.

Godine 1965. Kristoffersonu je ponuđeno mjesto predavača engleskog jezika - bio je očaran djelima pjesnika Williama Blakea - na američkoj vojnoj akademiji u West Pointu u New Yorku, ali on je to odbio kako bi otišao u Nashville.

Kristofferson je postao domar u studiju Columbia Records jer je to smatrao prilikom da ponudi svoje pjesme poznatim zvijezdama koje tamo snimaju. Također je radio kao pilot helikoptera prevozeći radnike između naftnih polja u Louisiani i platformi na moru.

Tokom tog vremena Kristofferson je napisao neke od svojih najupečatljivijih pjesama, uključujući Help Me Make It Through the Night i Sunday Morning Comin' Down, koja je u izvedbi Johnnyja Casha postala hit broj 1 u SAD-u.

Kristofferson je 1970.-ih snimio četiri albuma s Ritom Coolidge, drugom od svoje tri žene, a pridružio se i Nelsonu, Cashu i Waylonu Jenningsu u super grupi country muzike Highwaymen 1980.-ih i 90.-ih.

Kristofferson je na vrhuncu svoje karijere živio burno. Bilo je puno djevojaka i nastupa kojih se, kazao je kasnije, nije mogao sjetiti jer je bio pijan. Kada mu je liječnik kazao da se tako ubija, Kristofferson je prestao piti, ali se nije odrekao i marihuane.

U svojim 70-im godinama počeo je gubiti pamćenje, što mu je otežavalo nastupe na koncertima. Uprkos tome, ostao je aktivan, pa je 2016. otišao na turneju, koja je uključivala nastupe s Willie Nelsonom i koncerte u Evropi.

Te je godine također obilježio svoj 80. rođendan izdavanjem The Cedar Creek Sessions, albuma koji sadrži live verzije njegovih najpoznatijih pjesama.

Kristofferson i njegova treća supruga Lisa, s kojom se vjenčao 1983., živjeli su na havajskom otoku Mauiju više od 30 godina. Imao je osmero djece, prenosi Hina.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo