29.09.2024 / 14:16 Galerije - Foto

2024. godina proglašena kao 'Zlatno doba turske arheologije'

Anadolija – mjesto gdje su se različite civilizacije susretale još od prahistorijskih vremena, osnovale neke od najstarijih naselja na Zemlji i bile dio mnogih prvih postignuća u ljudskoj historiji – danas se može pohvaliti jedinstvenim blagom drevnih kultura.

Bogatstvo ovih prostora postepeno izlazi na vidjelo zahvaljujući iskopavanjima u zadnjih 12 mjeseci pod vodstvom Ministarstva kulture i turizma. Ove godine, stručnjaci su napravili značajna historijska otkrića. Istovremeno, u toku su napori da se vrate artefakti ilegalno odneseni u inostranstvo.

Zlatno dobra turske arheologije
Turska je postala privlačno globalno uporište za arheološke radove, sprovodeći mnoge projekte iskopavanja i restauracije da bi osigurala održivost svog kulturnog nasljedstva. Očekuje se da će u naredne četiri godine ostvariti rezultate jednake onim postignutim u posljednjih 60 godina.

U tom kontekstu, 2024. godina proglašena je kao “Zlatno doba turske arheologije”. Broj arheoloških istraživanja u zemlji, koji je iznosio 670 u 2021. godini, prvobitno se povećao na 720 u 2023., a očekuje se da će rasti do 750 u 2024. i doseći 800 do 2026 godine. Uz to, sprovode se studije konzervacije i radovi na uređenju lokacija za posjetioce na arheološkim lokacijama. Pogledajmo neke od izvanrednih artefakata otkrivenih u Turskoj tokom prvih osam mjeseci 2024. godine.

Arheološki vrhunci 2024.
Ove godine, jedno od najznačajnijih otkrića bile su statue Scylle, otkrivene u drevnom gradu Laodicea u Denizliju. Nevjerovatne skulpture uključuju glavu i ruku ljudoždera Scylle, tijelo Odiseja, dvije statue gornjeg dijela tijela koje pripadaju njegovim saputnicima, koje su napali i ubili divlji psi oko Scilinog struka te pramac Odisejevog broda. Izdvajaju se svojom dobro očuvanom prvobitnom bojom i baroknim stilom helenističkog perioda. UNESCO-ova lokacija Aphrodisias u Aydınu također je bila na agendi sa ogromnom skulpturom Zeusove glave.

Stara skoro 2,000 godine, statua je pronađena gotovo netaknuta, s minimalnim oštećenjima i fascinantnim detaljima. Još jedno važno otkriće došlo je iz mjesta Kahramanmaraş. U Direkli pećini pronađena je koštana igla za šivenje stara 13,000 godina, koja se smatra “temeljem sadašnje tekstilne strukture grada u arheološkim nalazištima”.

Karahantepe, jedno od najstarijih neolitskih nalazišta na svijetu, ponovo je zasjalo s otkrićem koje prikazuje divlju životinju u pokretu. Arheolozi su otkrili figuru divljeg magarca u trku, uklesanu na kamenoj ploči na nalazištu iskopanom u okviru projekta “Taş Tepeler” u mjestu Şanlıurfa. U drevnom hetitskom gradu Kayalıpınar u Sivasu, pronađeni su 3,900 godina stari otisci ruku, za koje se smatra da potiču iz asirijskih trgovačkih kolonija, nudeći rijetku priliku da se vide ljudski tragovi ostavljeni prije skoro četiri milenija. Još jedno privlačno otkriće bio je 3,600 godina star broznani bodež koji je pripadao minojskoj civilizaciji na Kreti. Bodež, kojeg su otkrili arheolozi-ronioci na obali Kumluce u Antaliji, navodi svijet arheologije da preispita historijske trgovačke rute i kulturne interakcije Mediterana.

U drevnom Aspendosu, jednom od najčudesnijih gradova Pamfilije, pronađene su statue Zeusa i Afrodite, stare 2,000 godina. Tokom iskopavanja u Andriakeu, luci drevnog grada Myra u Lyciji, pronađeni su dekorativni paneli izrađeni tehnikom millefiori. Ovi artefakti su među prvima u Turskoj koji koriste staklarstvo u ovoj tehnici.

U drevnom gradu Ayanis u Vanu, otkrivena su tri bronzana štita i bronzana kaciga, posvećena Haldiju, vrhovnom bogu Urartija. Ovi artefakti su odraz bogatstva i visokog nivoa Urartske izrade metala. Iskopavanja koja se prostiru širom Turske nastavljaju da otkrivaju mnoge druge predmete, osvjetljavajući historiju koja seže hiljadama godina unazad.

Povrat artefakata
Turska ostaje čvrsta u namjeri vraćanja opljačkanih artefakata iz inostranstva. Njena posvećenost dodatno je ojačana značajnim uspjesima ove godine. Turska je, održavajući svoju pravnu i diplomatsku borbu za povratak kulturnih dobara na svoju zemlju, nedavno vratila 14 arheoloških i etnografskih artefakata iz Sjedinjenih Američkih Država.

Među vraćenim kulturalnim artefaktima su dvije bronzane glave, ogromna bronzana statua iz drevnog grada Boubona u Burduru, razni keramički predmeti, novčići i nakit iz različitih perioda, te dva bodeža iz perioda Osmanskog carstva.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo