29.09.2024 / 13:16 Fudbal - U New Yorku

Prvo Svjetsko klupsko prvenstvo s 32 tima: Finale na MetLife stadionu

Prvo Svjetsko klupsko prvenstvo s 32 tima: Finale na MetLife stadionu
Foto: X

Finale Svjetskog klupskog prvenstva 2025. godine, prvog u novom formatu sa 32 kluba, igraće se na stadionu MetLife u predgrađju New Yorka, saopštila je Svjetska fudbalska federacija (FIFA) i istovremeno odredila još 11 stadiona na kojima će se igrati utakmice od 15. juna do 13. jula sljedećeg ljeta.

Finale će se igrati 13. jula na stadionu MetLife u predgrađu New Yorka, kapaciteta 82.500 gledaoca, objavila je sinoć FIFA.

Na istom stadionu igrat će se i finale Svjetskog prvenstva 2026. godine. Osim na stadionu MetLife, utakmice Svjetskog prvenstva igrat će se u još 10 američkih gradova - Atlanti, Charlotteu, Cincinnatiju, Los Angelesu, Miamiju, Nashvilleu, Orlandu, Philadelphiji, Seattleu i Washingtonu, te na dva stadiona u Orlandu.

Na prvom Svjetskom klupskom prvenstvu u novom formatu nastupit će 32 kluba, a natjecanje će se ubuduće održavati svake četiri godine. Trenutno je poznato 30 od 32 kluba sudionika Svjetskog prvenstva.

Evropu će predstavljati 12 klubova: Chelsea, Manchester City (Engleska), Real, Atletico Madrid (Španjolska), Bayern, Borussia Dortmund (Njemačka), Inter, Juventus (Italija), Paris Saint-Germain (Francuska), Porto, Benfica (Portugal, Salzburg (Austrija). Iz Azije će igrati Al-Hilal (Saudijska Arabija), Urawa (Japan), Al Ain (Ujedinjeni Arapski Emirati) i Ulsan (Južna Koreja). Afriku će predstavljati Al Ahly (Egipat), Widad (Maroko), Esperance (Tunis) i Mamelodi Sundowns (Južna Afrika). Sjevernu i Srednju Ameriku predstavljat će Monterrey, Leon i Pachuca (Meksiko) i Seattle (SAD). Predstavnici Južne Amerike su Palmeiras, Flamengo i Fluminense (Brazil), River Plata i Boca Juniors (Argentina). Predstavnik Oceanije bit će Auckland City (Novi Zeland).

Ostala su još dva slobodna mjesta, jedno za klub iz Sjedinjenih Američkih Država, domaćina natjecanja, te jedno za pobjednika Copa Libertadores ili finalista ako natjecanje osvoji River Plata, koja već ima mjesto osiguran.

U polufinalu Copa Libertadores igrat će Atletico Mineiro (Brazil) - River Plata i Botafogo (Brazil) - Peñarol (Urugvaj).

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo