27.09.2024 / 13:36 BiH - Ministrica Salčinović

Samo jedan novi slučaj zaraze od morbila u ZDK-u, ali se nisu stekli uslovi za ukidanje epidemije

Samo jedan novi slučaj zaraze od morbila u ZDK-u, ali se nisu stekli uslovi za ukidanje epidemije
Foto: Ilustracija
Protekle sedmice nastavljen je pad broja slučajeva zaraze od morbila na području Zeničko-dobojskog kantona, u kojem je 19. jula ove godine proglašena i epidemija - potvrdila je Feni kantonalna ministrica zdravstva Aida Salčinović.

Međutim, broj ukupno oboljelih od početka epidemije i dalje je visok pa se samim tim i epidemiološka situacija još uvijek cijeni kao ozbiljna i nepovoljna.

- U proteklih sedam dana evidentiran je samo jedan slučaj zaraze i to na području Grada Zenica. Međutim, od početka ove godine na području našeg kantona zabilježeno je ukupno 1.497 oboljelih, uglavnom djece - navela je ministrica Salčinović.

S obzirom da su i u proteklom periodu, odnosno krajem prošle sedmice, novozareženi, ukupno pet bili evidentirani samo na području Grada Zenica, logičnim se nameće pitanje da li će uskoro biti izdata naredba o proglašenju prestanka epidemije morbila u tom kantonu.

- Da bi se donijela naredba o prestanku epidemije, potrebno je da prođe period od 15 dana inkubacije bez ijednog prijavljenog slučaja - precizirala je Salčinović.

Što se, pak, tiče procesa vakcinacije djece protiv morbila, zasad ne mogu reći da su zadovoljni odzivom roditelja.

- S obzirom da je počela školska godina, apelujemo na roditelje školske i predškolske djece da dovode djecu na vakcinaciju, kako ne bi došlo do naglog rasta oboljelih uslijed okupljanja djece u zatvorenim prostorijama - upozorava ministrica Salčinović.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo