27.09.2024 / 13:23 BiH - UNSA

Poništen izbor rektora Univerziteta u Sarajevu

Poništen izbor rektora Univerziteta u Sarajevu
Foto: Arhiv

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS naredila je poništenje izbora prof. dr. Tarika Zaimovića za novog rektora Univerziteta u Sarajevu.

Podsjećanja radi, inspekcija je početkom septembra izvršila nadzor nakon anonimnih prijava i već su utvrđene određene nepravilnosti, a sada je donesena i naredba o poništenju izbora.

To je na današnjoj press konferenciji potvrdio i aktuelni rektor Rifat Škrijelj koji je najavio žalbu na rješenje inspekcije.

"Promptno je reagiralo Tužilaštvo KS, na bazi anonimnih prijava, formiralo predmet, ustupilo prema MUP-u, uključio se Odjel za suzbijanje privrednog kriminala u izbor rektora, tražili razne dokumente. Danas je kao kruna tog postupanja, odgovorno i javno tvrdim, nasrtaja na autonomiju UNSA došlo rješenje kantonalne inspekcije", naveo je te prilike Škrijelj.

On je vladajućoj većini poručio da ako dozvole "ovakve nasrtaje na UNSA" u trenutku kada njemu ističe mandat 1. oktobra, a drugi rektor još nije preuzeo, UNSA bi po mogao ostati bez rektora.

"Ne piše u aktu šta kad meni istkene mandat šta onda. Nema pravo inspektor naređivati rektoru i UNSA. Mi ćemo to dokazivati. Tražit ćemo da ovo ide prema našem osnivaču dakle Kantonu Sarajevo, skupštini i vladi", najavio je.

Anonimne prijave bile su znak da inspektori Kantonalne inspekcije KS izvrše nadzor na Univerzitetu u Sarajevu u vezi sa konkursnom procedurom i izborom prof. dr. Tarika Zaimovića za novog rektora UNSA.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo