27.09.2024 / 12:19 BiH - Federalni ministar

Delić podržao kampanju za nabavku mobitela za slijepe osobe koji su revolucija u inkluziji

Delić podržao kampanju za nabavku mobitela za slijepe osobe koji su revolucija u inkluziji
Foto: FMRSP
Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić danas je u prostorijama Udruženja slijepih građana Kantona Sarajevo uručio pet iPhone uređaja prilagođenih osobama sa invaliditetom, odnosno slijepima i onima s oštećenjem vida.

Nabavka ovih mobitela dio je prvog ciklusa podrške koju je Udruženje slijepih građana Kantona Sarajevo osiguralo kroz aplikaciju na podršku Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Uređaji su iPhone modeli, koji su, prema riječima predsjednika Udruženja, Fikreta Zuke, jedini mobilni telefoni s certifikatom Ujedinjenih nacija da ispunjavaju sve standarde za korištenje osobama sa invaliditetom.

- Ovi telefoni značajno olakšavaju svakodnevni život slijepih osoba, postaju njihove oči - rekao je Zuko, objašnjavajući da pomažu u čitanju rješenja, oblačenju, kretanju, studiranju, pa čak i u sportskim aktivnostima.

Ovi telefoni, kako ističe Zuko, predstavljaju "revolucionarno pomagalo za osobe sa oštećenjem ili gubitkom vida", i način su na koji se inkluzija slijepih osoba može ostvariti, ali kazuje i da vlasti nemaju razumijevanja i dalje nude tradicionalna pomagala kao rješenje i podršku.

- Prošlo je vrijeme bijelih štapova i drugih tradicionalnih pomagala. Ako želimo slijepe osobe aktivno uključene u društvo, moramo ići u korak s vremenom - podcrtao je Zuko.

Ministar Delić izrazio je podršku radu Udruženja i njihovim naporima da unaprijede status, prava i kvalitet života slijepih osoba u Kantonu Sarajevo.

U razgovoru sa članovima Udruženja, ministar Delić naglasio je kako će se Ministarstvo aktivno uključiti u nastavak ove kampanje.

- Ovo su sredstva koja se mogu osigurati u budžetima i za manje od 1,3 miliona KM možemo nabaviti uređaje za sve slijepe osobe u Federaciji Bosne i Hercegovine - rekao je Delić, najavljujući nastavak kampanje i projekt koji će omogućiti pristup ovim uređajima svima kojima su potrebni.

Predsjednik Zuko podsjetio je i na ranije projekte Udruženja, poput nabavke 100 laptopa za slijepe osobe, i sam ističući da je ovo početak kampanje kojom se planira osigurati veći broj prilagođenih mobitela za slijepe osobe.

- Ovi mobiteli nisu luksuz, oni su nužnost, posebno za mlade koji idu u školu, studiraju ili se bave sportom - zaključio je Zuko, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo