27.09.2024 / 11:48 Ekonomija - Izdvajaju 500.000 KM

Vlada KS će taksistima subvencionirati kupovinu električnih automobila

Vlada KS će taksistima subvencionirati kupovinu električnih automobila
Foto: FENA
Vlada Kantona Sarajevo raspisat će naredne sedmice Javni poziv za subvencioniranje kupovine električnih automobila za taksi prijevoznike u tom kantonu.

Premijer KS Nihad Uk izjavio je danas na konferenciji za medije da je to jedna od mjera za smanjenje zagađenja, s obzirom na to da struka tvrdi da više od 40 posto zagađenja uzrokuje upravo saobraćaj.

Istakao je da Vlada u narednim godinama planira i elektrifikaciju vozila u vlasništvu Kantona, poput policijskih, inspekcijskih, ambulantnih i drugih, kao i širenje mreže punjača za takva vozila.

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Bojan Bošnjak precizirao je da će Vlada za javni poziv izdvojiti 500.000 KM i izrazio nadu da će interes za subvencije biti veliki.

Predstavnici Udruženja Sarajevo-taxi Hasib Lošić i Almir Gusalović potvrdili su da postoji veliki interes taksista za prelazak na električna vozila i da su se oni koji su to već učinili uvjerili u značajne uštede i druge prednosti u odnosu na automobile s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo