27.09.2024 / 09:53 Izbori 2024 - Kandidat za načelnika

Eldar Čomor: ’Vizija 4+’ za Hadžiće je spremna, građani i privreda u fokusu

Eldar Čomor: ’Vizija 4+’ za Hadžiće je spremna, građani i privreda u fokusu
Foto: FENA

Federalni zastupnik Eldar Čomor na predstojećim lokalnim izborima je kandidat SDA za načelnika Hadžića.

U razgovoru za Vijesti.ba govori o aktuelnom stanju u Općini, te planovima i svom programu za naredne četiri godine, ukoliko dobije povjerenje građana ...

Gospodine Čomor, kandidat ste za načelnika Hadžića, šta vas je motiviralo na kandidaturu?

Čomor: Dugi niz godina se bavim politikom i sve vrijeme sam kao društveni i politički aktivista bio u prilici da kroz nevladine organizacije i udruženja, Općinsko vijeće, Skupštinu KS ili Parlament FBiH indirektno pomažem građanima, svojim inicijativama, pitanjima, primjedbama, sugestijama, zahtjevima itd. Sad je vrijeme da direktno izvršavam i budem odgovoran za ono što jesu zahtjevi mojih sugrađana.

Iza mene je više stotina formalnih i neformalnih druženja i sastanaka sa građanima širom Općine. Iza mene je dovoljno političkog iskustva, zbog čega vjerujem u provedbu tih zahtjeva. Dobro poznajem javnu upravu, zakone, propise i nadležnosti za sve nivoe vlasti. Izuzetno dobro poznajem stanje i potrebe mojih sugrađana. Poznajem snagu i slabosti sistema i spreman sam raditi na poboljšanju rada naše administracije.

Za kandidaturu sam se odlučio i na zahtjev stotina građana Općine Hadžići i jer vjerujem da mogu zajedno sa građanima i općinskim vijećnicima postići dodatni razvoj i napredak naše lokalne zajednice. Profesionalno iskustvo, znanje i sve ono što sam prošao u proteklom periodu su osnove koje će biti korištene za realizaciju novih projekata u skladu sa zahtjevima vremena, novih tehnika i tehnologija.

Ulazite u utrku sa pozicija zastupnika u PD Parlamenta FBIH, rijetki su oni koji se odluče odreći zastupničkih klupa i otići na poziciju načelnika?

Čomor: Posao zastupnika sam radio časno, pošteno i odgovorno, a što su moji sugrađani i građani Kantona Sarajevo prepoznavali i konstantno mi davali svoje povjerenje.

Posao zastupnika ili parlamentarca je puno lakši i jednostavniji od posla načelnika. Toga sam svjestan. Znam gdje idem i znam što idem. Ne gledam i nikad nisam gledao lični interes. Interes zajednice mi je uvijek na prvom mjestu.

Sve što sam postigao kroz svoj rad na višim nivoima vlasti želim iskoristiti kako bih još snažnije i kvalitetnije doprinio razvoju Općine Hadžići. Ova odluka nije samo moja, kao što sam već rekao, kroz razgovore sa stotinama građana mnogi su izrazili uvjerenje da upravo sada, s obzirom na moje iskustvo i reference, mogu pružiti najviše za našu zajednicu.

Ponosan sam što je Općinski odbor SDA jednoglasno predložio i izglasao moju kandidaturu za ovu poziciju. Bila mi je velika čast prihvatiti tu odgovornost. Uvjeren sam da građani prepoznaju one koji su sposobni na najbolji način unaprijediti našu zajednicu. Vjerujem da predstavljam novu snagu koja će na postojećim čvrstim temeljima i uz Božiju pomoć, uspješno voditi našu lokalnu zajednicu još jače i još bolje.

Hadžići su već dugo vremena imali na čelu vašeg stranačkog kolegu, gospodina Ejubovića. Kakve Hadžiće on ostavlja svom nasljedniku?

Čomor: Općina Hadžići je u proteklom period pod iskusnim i uspješnim vodstvom načelnika Hamde Ejubovića postala jedna od najrazvijenijih općina u Federaciji Bosne i Hercegovine. Danas je to lokalna zajednica koja je petnaesta po razvoju u Federaciji BiH, petnaesta je u Bosni i Hercegovini po uplaćenom PDV-u i po tom parametru je četvrta u KS. Danas imamo jednu od najljepših lokalnih zajednica. Kreiran je odličan ambijent za privredna ulaganja. Firme koje imaju sjedište na našoj općini godišnje ostvaruju milijarde prometa i taj podatak dovoljno govori sam za sebe. Otvorena su vrata i za novu oblast privrede, a to je turizam i izgradnja turističkih kapaciteta. U zadnjih deset godina u infrastrukturu uloženo je preko 100 miliona KM. Hamdo Ejubović je svoju energiju i znanje bezrezervno posvetio dobrobiti i razvoju Općine Hadžići. Imamo izuzetno dobre i jake temelje i zbog toga ova nova i mlađa generacija mora raditi još jače i još bolje.

Urađeni su mnogi veliki infrastrukturni projekti, tako da će naš posao biti nešto lakši.

Šta su danas najveće potrebe građana Hadžića?

Čomor: Program razvoja Općine Hadžići je rezultat razgovora i informacija koje sam dobio u komunikaciji sa građanima, privrednicima, mladima, roditeljima, raznim sportskim i kulturnim organizacijama, kao i kolegama iz sistema osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Neki od zahtjeva i potreba su dodatni prostori za parking vozila u urbanim sredinama, osiguranje prostora za vrtiće za djecu u Tarčinu i Pazariću. Poseban fokus, nulti prioritet, će biti strateški pristup pitanju vode i nastavak privrednog razvoja koji će omogućiti razvoj i podršku projektima u oblasti obrazovanja, kulture, sporta i rekreacije.

Poseban zahtjev je povećanje nivoa komunikacije između administracije i građana, te ćemo u tom smislu u narednom periodu raditi na dva projekta jačanja komunikacije. Prvi će biti uspostavljanje Dispečerskog centra za praćenje zimskog i ljetnog održavanja puteva s ciljem ostvarenja bolje komunikacije, blagovremenih prijava i otklanjanja nedostataka, a drugi projekat je izrada aplikacije za prijave i brze evidencije kvarova, te brzo i efikasno otklanjanje svih prijavljenih kvarova na teritoriji Općine Hadžići (aplikacija CITY FIX HADŽIĆI). Kroz ovu aplikaciju građani će imati priliku informisati se o nadležnostima općine i viših nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini.

Posebni problemi, zahtjevi i potrebe građana su dodatno vezane za prava koja se osiguravaju preko viših nivoa vlasti, poput pitanja prijevoza i zdravstvene zaštite. Općina će kao i do sada biti spremna da pomogne u rješavanju i dodatnom finansiranju projekata iz ovih oblasti.

Šta je vaš plan i program za Hadžiće?

Čomor: Odlučan sam u namjeri da završimo započete projekte i počnemo nove, primjenimo moderan način komunikacije i pristupa svim građanima. Vjerujem da sve to moramo raditi brže i efikasnije.

U proteklom periodu građanima je prezentiran program razvoja ''Vizija 4+'', s jasnim i dostižnim ciljevima, koje ćemo ostvariti zajedno. Program razvoja Općine Hadžići ‘Vizija 4+’ obuhvata prilagodbu rada Jedinstvenog općinskog organa uprave potrebama građana, nastavak razvoja privrede, male privrede i poljoprivrede, nastavak stvaranja uslova za izgradnju novih stambenih objekata u Hadžićima, Pazariću i Tarčinu, kao i nastavak razvoja turizma koji će podrazumijevati izradu turističkog akcionog plana Općine Hadžići 2025-2032. Program također obuhvata nastavak izgradnje komunalne infrastrukture i zaštite okoliša, nastavak izgradnje saobraćajne infrastrukture.

Jačanje položaja mladih u lokalnoj zajednici kroz implementaciju Strategije prema mladima Općine Hadžići će biti poseban fokus, kao i poboljšanje uslova za oblast obrazovanja, kulture, sporta i rekreacije. Program obuhvata i aktivno vođenje socijalne politike, izrada socijalne karte i povećanje socijalne pomoći za najugroženiju populaciju društva.

Općina će nastaviti davati punu podršku sistemu zdravstva, te u saradnji sa nadležnim organima raditi na većoj sigurnosti građana.

Vizija 4+ temelji se na očuvanju našeg identiteta, te posebnoj podršci, zaštiti i čuvanju ugleda boračke populacije 1992-1995. Posebno izdvajam gradnju savremih sportskih centara u Tarčinu i Pazariću. Oni će postati okupljališta za sve generacije. Osnivanje Centra za kulturu Općine Hadžići i Zavičajnog muzeja u Hadžićima je korak prema očuvanju naše kulturno-historijske baštine. Kroz ove projekte, našim sugrađanima ćemo pružiti priliku da se povežu s historijom, tradicijom i umjetnošću našeg kraja.

Svi kandidati danas imaju planove i programe, međutim, rijetki kažu kako ih namjeravaju provesti. Imate li vi odgovor?

Čomor: Kao neko ko je predano radio na svim nivoima vlasti – od Općinskog vijeća, preko Skupštine Kantona Sarajevo, pa sve do Parlamenta Federacije BiH – mogu sa punom odgovornošću reći da najbolje znam kako realizovati plan i program koji predstavljam. Godinama obilazim sve mjesne zajednice, slušam potrebe građana i aktivno radim na njihovom rješavanju. Program koji sam ponudio je stvaran, realan i sigurno se može kvalitetno implementirati.

Ovaj program, koji je sastavni dio ‘Vizije 4+’, nije nastao slučajno. U kreiranju ovog programa zajedno sa mnom učešće su uzeli i vrhunski stručnjaci iz različitih oblasti. Ljudi koji dolaze iz svijeta nauke i prakse, koji žive s građanima Općine Hadžići i koji odlično poznaju stvarno stanje na terenu.

Svaka mjera i ideja ima svoj početak i kraj. Za ovaj program će biti obezbijeđena potrebna finansijska sredstva još kvalitetnijim, bržim i boljim radom općinske uprave, kao i neophodnom sinergijom između načelnika i općinskog vijeća.

Određeni projekti su dijelom vezani za više nivoe vlasti te će se za njih na vrijeme obezbijediti neophodna projektna dokumentacija. Nadam se da neće biti opstrukcije jer bi nam svima zajednički cilj trebao biti osiguranje još boljih uslova za život svih građana, bez obzira na političko opredjeljenje.

Možda bi se također trebala uvesti praksa obavezne pripreme i prezentacije dinamičkog plana realizacije svih zacrtanih ciljeva u programima rada svih kandidata za načelnika, kako bi građani mogli transparentnije pratiti realizaciju istih.

Dinamički plan realizacije programa ‘Vizija 4+’ je spreman!

Šta će biti vaš prvi potez ako budete izabrani?

Čomor: Moj dosadašnji rad i angažman već dugi niz godina donosi vidljive rezultate za građane Općine Hadžići, kroz brojne projekte i inicijative koje su značajno unaprijedile standard i kvalitet života. Kada, ako Bog da, preuzmem mandat, jedan od prvih koraka bit će dodatno unapređenje komunikacije i saradnje s građanima. Administracija Općine, uz prilagodbe koje sam naveo u programu razvoja ‘‘Vizija 4+’’, postat će pristupačnija i otvorenija za sve stanovnike.

Poseban fokus usmjerit ću na privrednike, kako postojeće tako i nove, uz uvođenje brzog šaltera koji će ubrzati administrativne postupke i olakšati poslovanje. Osim toga, vidljiv napredak očekuje se i u organizaciji kulturnog, sportskog i društvenog života u Općini, kroz programsko obogaćivanje i produženje trajanja manifestacije "Hadžićko ljeto", koja će se organizirati na više različitih lokacija. Organizirat ćemo i program "Hadžićka zima", koji će obuhvatiti sportska takmičenja, sankanijade, kulturna dešavanja, promocije, predstave. Vratit ćemo naše Beganijade i Vrbanijade, te u saradnji sa KSIRC Hadžići izgraditi klizalište.

Općinsko vijeće je na kraju ovoga mandata u nacrtu usvojilo novu Odluku o radnom vremenu ugostiteljskih i uslužnih objekata, te se nadam da ćemo nakon usvajanja prijedloga iste omogućiti efikasniju regulaciju društvenog života, olakšavajući poslovanje privrednicima u uslužnim djelatnostima, ali i pružiti veći mir stanarima u stambenim objektima.

Sve ovo radimo za čast naših očeva i majki i za budućnost naše djece! Za Hadžiće koje volimo! Za još jače i još bolje!

(Vijesti.ba)

Izdvajamo