26.09.2024 / 20:31 BiH - Građani se udružuju

Banjaluka: Čiji je javni prostor?

Banjaluka: Čiji je javni prostor?

Udruženje građana Oštra Nula i Udruženje nezavisnih stvaralaca Geto organizovali su diskusiju o javnom prostoru i njegovom korištenju.

Diskusija je okupila predstavnike inicijativa građana i stanara mjesnih zajednica Lauš, Borik, Centar.

Multidisciplinarni problem upravljanja javnim prostorom zahtijeva multidisciplinarna rješenja, napominje moderator Jugoslav Jevđić iz Centra za životnu sredinu.

Odgovor na pitanje kako omogućiti građanima da koriste javni prostor i da se bore za svoja prava u javnom prostoru povezan je i sa voljom građana i sa pravnim mehanizmima, kaže Aleksandar Žolja iz Inicijative “Građa”.

“Protesti vrijede ako se uključi na početku procesa i pratiti informacije. Aktivisti moraju preuzeti inicijativu da informišu građane o procesu borbe koja se vodi. Ako se ne uključimo na vrijeme, protesti ništa neće pomoći. Institucije su se urušile, Regulacioni planovi se rapidno mijenjaju, samovolja je na vrhuncu kao i informisanje volje građana. Moramo preuzeti inicijativu za svoje dvorište, a potom i za donošenje Urbanističkog plana. Kad bager dođe, onda od protesta nema ništa” – kaže Žolja.

Jugoslav Jevđić iz Centra za životnu sredinu kaže da građani moraju preuzeti inicijativu za korištenje pravnih alata.

“Iako je ovo borba protiv vjetrenjača, mi moramo raditi u skladu sa zakonom. Ako mi promovišemo demokratiju i pravni okvir, moramo to poštovati. Građanska neposlušnost je vrlo bitna. Protesti jesu način, ali ako ih građani tako vide.Građanski neposluh treba vježbati, napominje Dario Adamov.

“Moramo napraviti krovni pokret koji bi povezao naše mjesne zajednice, jer sada su podijeljene. Ne možemo se ponašati kao da smo sami u toj borbi. Treba da se povežemo. Aktivizam je naš hobi, mi za to nismo plaćeni, i pored toga ljudi nas gledaju čudno” – kaže Adamov.

Osim što je gradska vlast pokazala da većinu stvari radi nezakonito, mnogi kažu da su dobili dozvole privremenog karaktera, pokazali su da ih ne zanima šta građani misle, kaže Tijana Grujić iz Aleje Centar.

“Ovdje se radi o sudaru različitih svjetova. Ono što gradska uprava ima nije vizija, nego izrugivanje svega. Mislim da je inicijativa za moratorijum donošenja regulacionih planova dobra. No, odbornici na kraju biraju Regulacioni planove, i to mora čekati da izbori prođu. Ideja da se pripremi inicijativa za donošenje Urbanističkog plana uopšte nije loša ideja. Niko neće da pokaže Urbanistički plan, a to je neophodno da se donese” – kaže Grujić.

Mišljenje stranke i stranačkog pripadnika ne može biti dominantnije od struke i građana, smatra Jasminka Zarić iz Inicijative “Građa”.

“Mi moramo postati društvo znanja, a svjedočimo da se diplome kupuju, da se ne procesuiraju oni koji kupuju diplome I koji ih prodaju. Ne znam koji je način na koje se ljude može animirati da se probude i da počnu misliti a ne slušati. Bojim se da je i ovaj prostor koji smo odbranili ne dođe na udar i ne postane zloupotrebljeno” – kaže Zarić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo