26.09.2024 / 16:45 BiH - Zaključena saradnja

Potpisani protokoli o saradnji škola iz Sandžaka i iz HNK

Potpisani protokoli o saradnji škola iz Sandžaka i iz HNK
Foto: Vlada HNK

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, prof. dr. Adnan Velagić i predsjedavajući Skupštine HNK, Džafer Alić, prisustvovali su potpisivanju protokola o saradnji između škola i predškolskih ustanova s područja Sandžaka, tačnije Novog Pazara i s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona čiji je cilj razvijanje veza u oblasti obrazovanja i kulture.

Aktivnosti predviđene protokolima realizirat će se u od školske 2024/2025. do 2026/2027. godine, a cilj im je podržavanje obrazovanja putem zajedničkih projekata, bolje upoznavanje historije zemalja, njihovih kulturalnih i obrazovnih sistema. Danas je potpisano oko 20 protokola o saradnji između odgojno-obrazovnih ustanova iz Novog Pazara i HNK.

„Kada smo u aprilu ove godine boravili u Novom Pazaru otvorili smo niz značajnih tema koje se odnose na sve nivoe obrazovanja. Danas smo došli do realizacije jedne od planiranih aktivnosti, a to je potpisivanje protokola o saradnji koji će školama omogućiti da učestvuju u zajedničkim projektima prekogranične saradnje. Siguran sam da je ovo samo početak jedne uspješne saradnje na radost naših učenika i zaposlenika i da će ona doprinijeti osnaživanju zajedničkih kulturnih vrijednosti i obrazovnih sistema, kao i osnaživanju prijateljstva među školama. Potpisivanje protokola između škola predstavlja vrhunski događaj unutar samog obrazovanja i ovo potpisivanje smatram da je simbolički čin otvaranja jednog novog, pozitivnog poglavlja u obrazovanju. Ministarstvo će u skladu sa svojim ingerencijama biti podrška radu škola, podrška zaposlenicima i učenicima“ kazao je ministar Velagić.

Potpisivanju Protokola prisustvovao je predsjedavajući Skupštine HNK, Džafer Alić koji je gostima poželio dobrodošlicu.

„Čast mi je danas prisustvovati ovom skupu i događaju kojim se stvaraju i potiču nove saradnje i prijateljstva. Nadam se da će potpisivanje ovih protokola zaista donijeti jednu novu notu kako u obrazovnom sistemu našeg Kantona, tako i Novog Pazara i da će se ova saradnja donijeti pomake u odgojno obrazovnom procesu. Ono što bih volio jeste da potpisivanje sporazuma iznjedri i naučno-istraživačke projekte. Nadam se da ćemo se svake godine viđati u ovakvom okruženju sa pozitivnim rezultatima. U tom smislu imate našu podršku“, kazao je Alić.

Prisutnima se obratila i gradska vijećnica Grada Novi Pazar, Denisa Curić, koja je istakla da joj je čast prisustvovati realizaciji ideje koja potiče od aprila mjeseca.

„Povezivanje škola Hercegovačko-neretvanskog kantona i škola Novog Pazara nije samo potpisivanje protokola, već je i otvaranje jednog lijepog puta i razmjene znanja, a obrazovanje je pravi način približavanja ljudi. Nadam se da će ova saradnja doprinijeti mnogobrojnim rezultatima u našim obrazovnim sistemima“, kazala je Curić.

Direktori škola istakli su da potpisivanje protokola o saradnji sa školom iz Republike Srbije – područje Sandžaka otvara mogućnosti za razvijanje zajedničkih obrazovnih projekata i unapređenje obrazovnog procesa, realizaciju projekata koje bi učenici zajednički spremali, jačanje uzajamnih kulturoloških vrijednosti i razvijanje prijateljstva između naših škola.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo