26.09.2024 / 23:07 BiH - Pametni savjeti

Spriječite krađu automobila jednostavnim trikom

Spriječite krađu automobila jednostavnim trikom
Foto: Profimedia

Maloprodaja polovnih automobila Cinch podijelila je brojne savjete kako vozači mogu zaštititi svoj automobil od lopova, čak i kod daljinskog sistema otključavanja.

Ono što je uočeno kod sve većeg broja novih automobila s daljinskim otključavanjem je da oni mogu biti izrazito praktični za vlasnike, ali i znatno lakši za krađu.

Kako bi se to spriječilo, Sam Sheehan, urednik auto rubrike u Cinchu, preporučuje vozačima da ključeve stave na mjesto koje blokira signale koje takav sistem otključavanja proizvodi, poput Faradayeve torbice ili mikrovalne rerne.

"Ključeve možete držati u aluminijskoj limenci ili ih staviti u mikrovalnu kako biste blokirali signal. Možete nabaviti manje Faradayeve torbice u kojima možete držati ključeve dok ste vani", kaže Sheehan.

Još jedan način na koji vozači mogu zaštititi svoje automobile na daljinsko otključavanje od lopova je ulaganjem u neke od tradicionalnijih sigurnosnih dodataka.

Brave na volanu i blokade za kotače mogu se smatrati zaboravljenim predmetima, ali oni šalju signale kriminalcima da vozači štite svoje automobile. Kako bi uklonio te zaštite lopov se mora znatno duže zadržati kod automobila što će svakako izbjegavati. Na taj bi način bio lakše uočen, pa mu se to ne isplati.

Još jedan način na koji vozači mogu zaštititi svoje automobile na daljinsko otključavanje od lopova je ulaganjem u neke od tradicionalnijih sigurnosnih dodataka.

Sheehan također predlaže vlasnicima vlasnicima automobila s daljinskim otključavanjem da osiguraju pristup svim ažuriranjima koja izdaje proizvođač, jer to pomaže kod poboljšanja sigurnosti.

"Mnoga ažuriranja softvera uključuju nove sigurnosne mjere za borbu protiv novih vrsta kriminalnih tehnologija. Proizvođači sve više koriste ultraširokopojasnu tehnologiju, koja je bolja u zaustavljanju lopova u prisluškivanju signala daljinskih otključavanja, tako da se sigurnost poboljšava. To je nešto u što vrijedi uložiti kada kupujete novi automobil", dodaje.

Promjene na sigurnosnim značajkama nekih firmi uključuju otežavanje kriminalcima presretanja signala iz sistema daljinskog otključavanja i poboljšanje usluge Guardian Mode, koja može upozoriti vlasnike na bilo kakvu neovlaštenu interakciju s automobilom, piše Net.hr.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo