26.09.2024 / 19:07 Fudbal - Brojke ne lažu

Ovo je pet najbogatijih fudbalera na svijetu

Ovo je pet najbogatijih fudbalera na svijetu
Foto: Arhiv / X

Najbogatiji fudbaleri na svijetu stiču svoje bogatstvo na više načina.

Pored prihoda od fudbala, imaju unosne sponzorske ugovore, poslovne investicije i učestvuju u plaćenim medijskim emisijama i događajima. Ova diversifikacija im omogućava da zadrže svoju tržišnu atraktivnost i sposobnost zarađivanja. No, ko je među njima najbogatiji?

Kako bismo odredili najbogatije fudbalere na svijetu, razmatrali smo nekoliko faktora, uključujući plate, sponzorske ugovore, investicije i ukupnu neto vrijednost. Za tačne podatke koristili smo pouzdane izvore, kao što su The Scotsman, GiveMeSport i Celebrity Net Worth, kako bismo sastavili našu listu.

1. Faiq Bolkiah - 20 milijardi dolara (35 milijardi maraka)

Faiq Bolkiah je najbogatiji fudbaler na svijetu. Njegova procijenjena neto vrijednost iznosi 20 milijardi dolara, a veći dio tog bogatstva dolazi iz njegovog porijekla.

On je član kraljevske porodice Bruneja, sin Jefrija Bolkiah, princa Bruneja, i nećak Hassanal Bolkiah, sultana Bruneja. Što se tiče njegovih fudbalskih uspjeha, Faiq nije toliko uspješan kao ostali igrači na ovoj listi. Priključio se akademijama Arsenala i Chelsea, ali nikada nije zaigrao za seniorske timove. Trenutno igra u Tajlandu za Ratchaburi.

2. Lionel Messi - 650 miliona dolara (1,13 milijardi maraka)

Do 2024. godine, neto vrijednost Lionela Messija procijenjena je na 650 miliona dolara. Ovo pokazuje njegovu fudbalsku izvrsnost koja mu je pružila brojne finansijske mogućnosti.

Napadač zarađuje značajnu platu, koju njegov poslodavac rado isplaćuje. Trenutno je Messi na ugovoru od dvije i po godine vrijedan oko 150 miliona dolara. Osim toga, Argentinac generiše oko 70 miliona dolara iz sponzorstava.

Pored toga, Messi je osvojio brojne nagrade koje dodatno povećavaju njegovu neto vrijednost. Izvan fudbala uživa u nekoliko unosnih partnerstava sa globalnim brendovima, uključujući Adidas, Apple, Pepsi, Konami i Gatorade.

3. Cristiano Ronaldo - 600 miliona dolara (1,052 milijarde maraka)

Neto vrijednost Cristiana Ronalda od 600 miliona dolara stavlja ga iza njegovog najvećeg rivala, Lionela Messija, na listi najbogatijih fudbalera. I pored svoje napredne dobi, Ronaldo, kao i Messi, i dalje zarađuje milione na terenu.

Portugalska zvijezda je najplaćeniji igrač u Saudijskoj Pro Ligi, zarađujući više od 200 miliona dolara godišnje. Također, više zarađuje od osvajanja nagrada i brend partnerstava.

Osim finansijskog uspjeha, Ronaldo je dokazani pobjednik. Igrao je za najveće klubove na svijetu, uključujući Real Madrid, Manchester United i Juventus.

4. Neymar - 250 miliona dolara (438 miliona maraka)

Neymarova neto vrijednost od 250 miliona dolara izgleda beznačajno u poređenju s Messi i Ronaldovim bogatstvom. Kada je 2013. godine prešao u Barcelonu, mnogi su vjerovali da će moći parirati dvojici, ali nije uspio.

Ipak, Brazilac ima uspješnu karijeru, igrajući za Santos, Barcelonu, Paris Saint Germain i Al Hilal. Osvojio je nekoliko trofeja, uključujući UEFA Ligu prvaka, La Ligu i FIFA Svjetsko prvenstvo za klubove. Na međunarodnom nivou, Neymar je najbolji strelac Brazila sa 79 golova.

5. Karim Benzema - 200 miliona dolara (350 miliona maraka)

Karim Benzema je francuski fudbaler koji igra za Al-Ittihad u Saudijskoj Pro Ligi. Ranije je igrao za španski klub Real Madrid, gdje je postigao ogroman uspjeh.

Osvojio je sve trofeje u Španiji, uključujući La Ligu, Ligu prvaka, Superkup, Svjetsko prvenstvo za klubove i Supercopa de España. Prije nego što je došao u Madrid, Benzema je igrao u Lyonu.

Na individualnom nivou, osvojio je brojne nagrade, a najprestižnija je Zlatna lopta. Kao rezultat svog uspjeha, Benzema je akumulirao ogromno bogatstvo, procijenjeno na 200 miliona dolara.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo