26.09.2024 / 16:17 BiH - FUIP

Saradnja s nevladinim sektorom: Odgovornost za zaštitu i dobrobit životinja je propisana zakonom

Saradnja s nevladinim sektorom: Odgovornost za zaštitu i dobrobit životinja je propisana zakonom
Foto: Vijesti.ba

Direktorica Federalne uprave za inspekcijske poslove Ivana Prvulović i glavni federalni veterinarski inspektor Dražan Pavić sastali su se jučer u prostorijama Uprave s predstavnicima Udruženja za etički tretman čovjeka i životinja „Mi smo dio rješenja“, čiji je cilj izgradnja sistemskog pristupa rješavanju problema u vezi sa stanjem životinja.

Povod sastanka je pojava sve učestalijeg nehumanog tretmana domaćih i divljih životinja u Bosni i Hercegovini. Direktorica Prvulović je iskazala puno opredjeljenje Federalne uprave za inspekcijske poslove da u okviru svojih nadležnosti pruži maksimalan doprinos promovisanju i provedbi zakonodavnog okvira u ovoj oblasti čiju primjenu, osim Federalnog veterinarskog inspektorata, kontrolišu i državna i kantonalne veterinarske inspekcije.

Konstatovano je da je javnost potrebno informisati i podsjetiti da su Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja uspostavljene odgovornost i kaznene odredbe za kršenje zakonitog tretmana životinja.

Federalna uprava za inspekcijske poslove podsjeća sve imaoce životinja, fizička i pravna lica, uključujući zoološke vrtove, stočare i skloništa za životinje na obavezu zakonitog tretmana životinja i napominjemo da se kazne za kršenje Zakona kreću u iznosu od 30,00 KM do 10.000,00 KM za imaoce životinja, te od 200,00 KM do 200.000,00 KM za pravna i fizička lica.

Sastanku su prisustvovali Alma Ljubica Kovačević, Mirjana Kazlagić i Emir Mahmutbegović iz Udruženja za etički etički tretman čovjeka i životinja „Mi smo dio rješenja“ te Ivana Jusufbegović, stručna saradnica u Kabinetu direktorice Federalne uprave za inspekcijske poslove.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo