26.09.2024 / 15:11 BiH - Sarajevo

Oproštaj od Alme Suljević - umjetnice, omiljene profesorice i inspiracije mnogima

Komemoracija povodom smrti profesorice i umjetnice Alme Suljević upriličena je danas u Narodnom pozorištu Sarajevo u organizaciji Akademije likovnih umjetnosti (ALU) i Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine (ULUBiH).

Generalni sekretar ULUBiH-a Denis Jeina govorio je o energiji koju je Alma Suljević nosila sa sobom i kojom je kao predsjednica Udruženja htjela da unaprijedi njegov rad.

Profesorica na ALU Sarajevo Marina Finci istakla je da je Alma Suljević jedna od najznačajnijih savremenih umjetnica Bosne i Hercegovine. Navela je da je Suljević bila omiljena među studentima sa kojima je bila bliska i koji su voljeli njenu otvorenost, ležernost.

Za Sanju Ljubičić, prijateljicu Alme Suljević, ona je bila osoba izuzetog senzibilteta, telenta i znanja koju nisu svi ni razumjeli.

- Bila mi je prijatelj. Bila mi je inspiracija - kazala je Ljubičić, istakavši da je za nju Alma Suljević bila ne samo izuzetna  umjetica, nego i vila bosanska.

Ona je ovom prilikom apelovala na javnost da ne zaborave na Alminu umjetničku ostavštinu.

Bratična Alme Suljević, Amila Suljević govorila je o njenoj neobuzdanoj energiji, smijehu koja osvaja i plijeni.

Na komemoraciji govorili su i brigadni general Vahid Karavelić u ime Generalštaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u znak zahvalnosti za doprinos koji je profesorica Suljević dala kroz svoj rad i angažman tokom rata.

Karavelić je naglasio da se početkom rata Alma Suljević priključila bh. oružanim snagama kao borac s puškom u ruci, što je za njega ogromna stvar. Kasnije Suljević prelazi u Umjetničku četu, a kako je istaknuo uz hranu i oružje, i umjetnost je bitna u ratu.

Alma Suljević diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu - Odsjek kiparstvo i postdiplomski studij savremene filozofije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Među njenim radovima posebno se izdvaja skulptura "Kentauromahia", spomenik civilnom otporu grada Sarajeva tokom opsade koju je kreirala u ratu, dvije godine nakon što je 2. maja 1992. granatiran tramvaj u centru Sarajeva.

Alma Suljević je bila dobitnica više nagrada i priznanja za svoj umjetnički rad i angažman, uključujući: Prvu nagradu na izložbi Collegium Artisticum, Područje skulpture (1992), Prvu nagradu na izložbi Collegium Artisticum, Oblast savremenih medija (2001), Grand Prix na izložbi Collegium Artisticum (2003.). Suljević je bila jedna od nominovanih za kolektivnu Nobelovu nagradu za mir zbog svog umjetničkog rada na podizanju svijesti domaće i međunarodne javnosti o postojanju neposredne opasnosti od mina u Bosni i Hercegovini.

Suljević je preminula 20. septembra u 61. godini. Dženaza joj je klanjana u utorak, 24. septembra ispred Begove džamije, a ukopana je na groblju Bare.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo