26.09.2024 / 15:01 Fudbal - Vožnja od minutu

Igrači Bodø/Glimta putovali autobusom 220 metara na utakmicu zbog UEFA-inog pravila

Igrači Bodø/Glimta putovali autobusom 220 metara na utakmicu zbog UEFA-inog pravila
Foto: X
Norveški Bodø/Glimt pobijedio je Porto 3:2 u prvom kolu UEFA-ine Evropa lige.

Norvežani su uspjeli preokrenuti vodstvo Portugalaca. Porto je poveo u osmoj minuti golom Omorodiona, a domaćin je golovima Hogha u 15. te Haugea u 40. došao do 2:1 vodstva. U 62. minuti Hauge je zabio za 3:1, a Gul je 90. postavio konačnih 3:2.

Uoči utakmice igrači Bodø/Glimta bili su primorani na jednu od najkraćih vožnja autobusa ikad. Naime, UEFA-ina pravila nalažu da ekipa u evropskim utakmicama mora stići zajedno u autobusu na utakmicu i to zbog nosilaca TV prava. Tako su fudbaleri norveškog kluba krenuli u 17:05 klupskim autobusom sa stanice u Nordlandu, a minutu kasnije su bili ispred Aspmyra stadiona. Autobus je tako prešao udaljenost od 220 metara. Ovo je inače uobičajena praksa norveškog kluba kada igraju u Evropi.


Ruta koju su nogometaši norveškog kluba morali preći autobusom (Foto: X)

"U redu je. Rečeno nam je da tako moramo pa se ne trudimo to mijenjati. Parkiram automobil ispred autobusa, uđem u njega i spremim se za utakmicu, ali je malo smiješno", rekao je junak Hauge.

Nekoliko igrača živi u blizini stadiona i nije im dozvoljeno doći na evropske utakmice direktno na stadion nego moraju doći zajedno svi autobusom.

"UEFA želi da zajedno dođemo na stadion i to će tako uvijek biti", rekao je klupski menadžer Truis Bjerke, koji je domaćin igračima koji ulaze u autobus. On im dijeli akreditacije koje igrači moraju imati kako bi ušli na stadion. Po pitanju odlaska sa stadiona, ne postoji obaveza da igrači zajedno moraju napustiti objekt.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo