26.09.2024 / 00:06 Fudbal - Sampdoria ide dalje

Drama u gradskom derbiju u talijanskom Kupu, neredi prije utakmice

Drama u gradskom derbiju u talijanskom Kupu, neredi prije utakmice
Foto: Agencije
Fudbaleri Udinesea, Sampdorije i Cesene izborili su plasman u osminu finala talijanskog Kupa.

U najzanimljivijoj utakmici večeri Sampdorija je kao gost porazila gradskog rivala Genou sa 6:5 boljim izvođenjem penala.

Utakmica je imala i svoj ružan uvod nakon što je došlo do sukoba navijača u kojima su povrijeđena četiri policajca.

Ultrasi su se sukobili u blizini stadiona. Navijači su zapalili dimne bombe i počeli bacati razne predmete, uključujući kante za smeće i saobraćajne znakove, jedni na druge. Policija i karabinjeri su intervenisali, te su navijači u nekoliko navrata rastjerani. Pritom su dva policajca povrijeđena. Do gužve je došlo i tokom dana, pri čemu su povrijeđena još dva službenika.

Prvi je to "Derby della Lanterna" nakon dvije godine, jer su klubovi u različitim ligama talijanskog fudbala. Genoa je trenutno u Serie A, a Sampa u ligi niže.

Vruće je bilo i na terenu, tokom utakmice je dosuđeno čak 30 prekršaja, a sudac Federico La Penna je pokazao 10 žutih i jedan crveni karton.

Domaćin je poveo već u devetoj minuti golom Andreje Pinamontija na asistenciju Badelja. Sampdorija je uspjela izjednačiti u 83. minuti preko Fabija Borinija. U posljednjim trenucima meča gosti su ostali s igračem manje nakon što je isključen Simone Romagnoli.

Odluka o pobjedniku je na koncu razriješena udarcima s bijele tačke. Prvih 10 udaraca je završilo sa po jednim promašajem na obje strane. Kod Genoe je u prvoj seriji promašio Miretti, a na suprotnoj strani u trećoj seriji nije zabio Benedetti. Presudila je sedma serija, Zanoli nije zabio, a pobjedu Sampi donio je Barreca.

Sampu sada čeka gostovanje kod Rome.

Udinese je u Udinama porazio Salernitanu sa 3:1.

Jaka Bijol (20), Lorenzo Lucca (44-11m) i Jurgen Ekkelenkamp (47) su zabili za pobjednički sastav, dok je za Salernitanu pogodio Simeon Nwankwo (25). Gosti su u 84. minuti imali penal, no Ernesto Torregrossa nije bio precizan. U posljednjim trenucima meča Salernitana je ostala i s igračem manje nakon što je isključen Giulio Maggiore.

Udinese će u osmini finala gostovati kod Intera.

U sudaru dvaju drugoligaša Cesena je na gostovanju pobijedila Pisu sa 1-0. Pogodak odluke zabio je Raffaele Celia u 54. minuti. Idući protivnik Cesene bit će Atalanta.

U četvrtak se sastaju Monza - Brescia, te Napoli - Palermo, prenosi Hina.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo