25.09.2024 / 20:00 BiH - Vječiti derbi

Novo oklopno vozilo MUP-a KS 'debitovalo' na Koševu

Veliki broj pripadnika MUP-a KS osigurava večerašnji vječiti derbi između Sarajeva i Željeznjčara, a na Koševu je i novo vozilo za specijalne namjene (oklopna vozila i vodeni top).

Tako je ovo specijalno vozilo, nakon nedavne prezentacije, prvi put zvanično "debitovalo" na stadionu Koševa.

Inače se koristi u prilikama narušenog javnog reda i mira u većem obimu, a ima i mogućnost gašenja požara i dostave pitke vode.

Radi se o specijalnim vozilima namijenjenim za rješavanje visoko rizičnih situacija, poput talačkih situacija, a mogu se koristiti i u slučaju narušenog javnog reda i mira u većem obimu. Pružaju zaštitu od pješadijskog naoružanja i mogu podnijeti eksploziju od nekoliko ručnih granata, sa bilo koje strane. Imaju posadu od po deset (dva plus osam) članova tima za reakciju. Namijena su i za rješavanje visoko rizičnih situacija i dejstvo iz snajperskih pušaka.

Specijalno vozilo 'Toma' opremljeno je i vodenim topom na vrhu, a ispod je tank sa pet hiljada litara vode, kao i tankovi za specijalni gas i za boju, kao i za tečnost za samogašenje vozila. Sve to se izvodi iz kabine vozila u kojem se nalazi sistem, automatski navođen, a posadu čine tri člana.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo