25.09.2024 / 21:00 BiH - The Guardian

Mali grad u BiH nova ruta za očajne kineske migrante ka Evropi

Mali grad u BiH nova ruta za očajne kineske migrante ka Evropi
Foto: Adam Parata/The Guardian
U uspavanom bosanskom gradu, jedva pet kilometara od granice s Evropskom unijom, stari vodotoranj koji se raspada polako tone u ruševine. 

Unutra, gomile smeća, opušci cigareta i prijenosna peć na drva pružaju uvid u svakodnevni život ljudi koji su nakratko nazivali ovu zgradu svojim domom. Na zidovima je zalijepljena još jedna naznaka: na listovima A4 papira stalno se ponavlja ista poruka: „Ako želite putovati u Evropu (Italija, Njemačka, Francuska, itd.), možemo vam pomoći. Dodajte ovaj broj na WhatsApp“.

Poruka je napisana na jezicima često očajnih ljudi: somalskom, nepalskom, turskom, a lista se nastavlja. Zadnji prijevod na listi ukazuje na novopridošlog člana ovog nesretnog kluba. Napisana je na kineskom.

Bihaćki vodotoranj nekada je služio za opskrbu parnih vozova koji su prolazili kroz bivšu Jugoslaviju. Sada pruža sklonište drugačijim ljudima u pokretu: migrantima koji prolaze kroz Balkan, nadajući se da će preći u Hrvatsku, susjednu zemlju Bosne i Hercegovine, koja je članica EU.

Zhang* je stigao u Bosnu u aprilu s dvoje male djece. Put koji opisuje kao "put prema slobodi" započeo je mjesecima ranije u Langfangu, gradu u kineskoj provinciji Hebei na sjeveru Kine. Dosad ih je proveo kroz četiri zemlje, koštao hiljade funti, doveo do sukoba s agresivnom hrvatskom graničnom policijom, a trenutno se pauzira u privremenom prihvatnom centru za migrante na periferiji Sarajeva.

Kamp, koji je dom za više od 200 ljudi, namijenjen je porodicama, ranjivim osobama i maloljetnicima bez pratnje. Osim redova spavaonica među brdovitim krajolikom Balkana, tu je igralište s djecom koja preskaču konopac i obrazovni centar. No, život je usamljen. Rijetko je moguće sresti nekog drugog ko govori kineski. Kako bi prekratio vrijeme, Zhang povremeno pomaže u kuhinji.

"Ovako ovdje ostati nije baš dobra opcija", kaže Zhang dok se njegov sin i kćerka igraju u dvorištu. No, „ako se vratim u Kinu, ono što me tamo čeka je ili mentalna bolnica ili zatvor“.

Strah od onoga što bi budućnost mogla donijeti za njega i njegovu djecu tjerao je ovog 39-godišnjaka iz provincije Shandong na putovanje toliko teško i opasno da mnogi ne razumiju zašto bi neko iz Kine krenuo na taj put. Većina Zhangovih novih susjeda dolazi iz ratom razorenih zemalja Bliskog istoka.

Donedavno je Zhang imao stabilan posao u privatnoj kompaniji u drugoj najvećoj svjetskoj ekonomiji, zarađujući iznadprosječnu plaću. Ali političko okruženje u Kini natjeralo ga je da osjeti kako nema drugog izbora osim da napusti zemlju.

U septembru je Guardian otputovao u Bosnu kako bi sreo neke od kineskih migranata koji pokušavaju opasan balkanski put, kako bi otkrili lične i političke razloge iza ove nove migrantske populacije na granici Evrope.

Više čitajte u Guardianovom tekstu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo