25.09.2024 / 12:51 Dijaspora - Rijaset IZ u BiH

U petak u BiH i dijaspori sergija povodom Dana Kudsa

U petak u BiH i dijaspori sergija povodom Dana Kudsa
Foto: Ilustracija
U svim džamijama u domovini i dijaspori u petak, 27. septembra, poslije džuma namaza, bit će organizirana redovna sergija povodom Dana Kudsa.

U saopćenju Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Herecgovini podsjeća se da je u izraelskim napadima na pojas Gaze koji neprekidno traju od 7. oktobra prošle godine do sada živote izgubilo više od 41.000 hiljadu judi, uglavnom djece i žena.

Također se ističe da su zbog brutalnih razaranja stanovnici Gaze izloženi nestašici hrane, čiste vode i lijekova, te da je najveći dio infrastrukture potpuno oštećen ili uništen.

"Upotreba prekomjerne sile i teroriziranje cijelog jednog naroda od strane izraelskih snaga, kao odgovor na nasilne postupke pojedinaca ili više osoba, podriva same temelje savremenog svijeta i cjelokupan međunarodni poredak. Pravedni i trajni mir i odustajanje od nasilja jedini je put za postizanje rješenja u Svetoj zemlji", navodi se u saopćenju.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je u proteklih godinu dana realizirala niz projekata usmjerenih na pomoć ugroženom stanovništvu Gaze, od podjele paketa s prehrambenim paketima i podjele desetina hiljada iftarskih obroka, pa do uspostavljanja mobilnih ambulanti i distribucije pitke vode u ratom pogođenim područjima Gaze.

(Vijesti.ba / MINA)

Izdvajamo