25.09.2024 / 11:32 BiH - Uvezivanje sa IDDEEA-om

Općina Vogošća: Jedan papir manje za građane

Općina Vogošća: Jedan papir manje za građane
Foto: FENA

Projekt uvezivanja općinskih službi sa bazom IDDEA predstavljen je danas u Općini Vogošća.

U pitanju je predstavljanje implementiranog projekta uspostave informacionog sistema za provjeru prebivališta za potrebe rješavanja administrativnih postupaka koji zahtijevaju tzv. "CIPS" prijavnice ili obavještenja koja se pribavljaju iz nadležnih MUP-ova.

Sistem omogućava pribavljanje ovih podataka po službenoj dužnosti od nadležnih službi Općine Vogošća. Na ovaj način će općinske službe, kod najvećeg broja procesa, imati pristup njihovoj bazi podataka i same će utvrđivati mjesto prebivališta građana koji im podnose zahtjeve. To, konkretno znači da će građani prilikom podnošenja svojih zahtjeva ubuduće biti oslobođeni obaveze da uz zahtjev prilože i potvrdu o prebivalištu.

Kako je općinski načelnik Migdad Hasanović istakao, Općina Vogošća na ovaj način simbolično ulazi u proces promjene dosadašnje prakse da građane na šalterima dočeka rečenica kako im „fali još jedan papir“. Općina Vogošća ulazi u novu eru poslovanja u kojoj će se građanima olakšati porukom „ovaj papir vam više ne treba“.

Ova usluga će građanima biti na raspolaganju od ponedjeljka 30. septembra, saopćeno je iz Općine Vogošća.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo