24.09.2024 / 21:19 Fudbal - Pogledajte

Ruši se kultni Old Trafford, a na njegovom mjestu niče grandiozni stadion

Ruši se kultni Old Trafford, a na njegovom mjestu niče grandiozni stadion
Foto: X.com

U javnost su procurile prve fotografije novog najskupljeg stadiona na svijetu, kojeg će graditi vlasnici Manchester Uniteda i koji će u budućnosti zamijeniti kultni Old Trafford.

Čuveni Teatar snova, jedan od najpopularnijih i najvažnijih stadiona svijeta, odlazi u historiju. Old Trafford će biti srušen, a zamijenit će ga potpuno novi stadion koji će koštati čak 2,5 milijardi eura, što će ga učiniti najskupljim na svijetu.

Planovi za novi stadion Manchester Untieda predstavljeni su u augustu, pošto novi vlasnici iz grupacije INEOS žele sagraditi stadion od nacionalnog značaja. Izabrana je radna grupa za izgradnju stadiona, a čine je bivši olimpijac Sebastian Coe, legenda kluba Gary Neville i gradonačelnik Greater Manchestera Andy Burnham.

Upravo je Burnham danas na konferenciji Laburističke stranke u Liverpoolu otkrio prve fotografije potpuno novog stadiona koji će zamijeniti sadašnji Old Trafford sa 74.000 sjedećih mjesta.

U početku je razmatrano preuređenje Old Trafforda, ali će United na kraju izgraditi novi stadion koji će biti za skoro 30.000 sjedećih mjesta veći od postojećeg stadiona i primat će oko 100.000 gledalaca.

Britanski arhitekt Norman Foster izradio je nacrte stadiona, a gradonačelnik Burnham istakao je kako će to biti najznačajnija fudbalska lokacija na svijetu.

"To će dovesti do toga da sjeverozapad Engleske ima najbolju infrastrukturu na svijetu. Stadion bi stvorio razvoj šireg Manchestera, kako bi se uravnotežilo ono što je Manchester City napravio na istoku regije", rekao je gradonačelnik Burnham.

Manchester United je proveo i anketu među navijačima po pitanju šta učiniti s historijskim i kultnim stadionom Old Trafford. Od 30.000 ispitanih navijača, omjer je 50:50 za ili protiv rušenja.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo