24.09.2024 / 14:53 Fudbal - Bivši američki golman

Howard: Pep Guardiola je uništio fudbal

Howard: Pep Guardiola je uništio fudbal
Foto: Agencije
Bivši trener Chelseaja, PSG-a i Tottenhama Mauricio Pochettino (52) sredinom septembra imenovan je novim selektorom američke reprezentacije.

Argentinski stručnjak na klupi SAD-a naslijedio je Gregga Berhaltera, koji je nacionalnu selekciju vodio od 2018. do 2022. u 60 utakmica te tokom 2023. i 2024. godine u još 14 utakmica.

Među ostalim, Berhalterov SAD ušao je u osminu finala Svjetskog prvenstva 2022., gdje ga je izbacila Holandija. Pochettinov glavni zadatak bit će pripremiti ekipu i ostvariti što bolji rezultat na idućem Svjetskom prvenstvu, koje će se 2026. održati u SAD-u, Kanadi i Meksiku. Dakle, Amerikanci će na najvećem reprezentativnom takmičenju igrati pred vlastitim navijačima.

Nekadašnji američki golman Tim Howard (45) u podcastu It's Called Soccer izjavio je kako Pochettino s američkim sastavom ne bi trebao pokušavati kopirati stil Manchester Cityja, koji je u njega ugradio Pep Guardiola.

"Kada pogledate moju generaciju, bili smo hrpa čvrstih, surovih igrača. Imali smo par igrača koji su činili ključnu razliku. Uvjerio je ekipu da se može nadigravati i dobro igrati u napadačkoj fazi.

Dogodilo se to da je Pep Guardiola uništio fudbal. Guardiola je sve naučio da mogu igrati napadački fudbal. Ali ne mogu, ne mogu svi to raditi, već svega tri ekipe na svijetu", smatra Howard, koji je sakupio 121 nastup za SAD, dok je klupsku karijeru proveo u North Jersey Imperialsima, MetroStarsima, Manchester Unitedu, Evertonu, Coloradu i Memphisu. Penzionisao se 2020. godine, prenosi Index.hr.

Howard smatra da bi Pochettinov SAD trebao izgledati kao Tottenham, koji je 2019. ušao u finale Lige prvaka i ondje izgubio od Liverpoola.

"Pochettino je u Tottenhamu igrao s dvije linije po četiri igrača i još dvojicom na vrhu. Bili su čvrsti u odbrani, ili su barem pokušali biti. Ako Pochettino unese odlučnost u odbranu, SAD ima dovoljno igrača na napadačkim pozicijama kako bi bio opasan", vjeruje Howard.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo