23.09.2024 / 15:07 Zanimljivosti - Sojuz sletio u Kazahstan

Ruski astronauti završili najdužu misiju na ISS-u, proveli 374 dana u svemiru

Ruski astronauti završili najdužu misiju na ISS-u, proveli 374 dana u svemiru
Foto: X

Kapsula Sojuz s dva Rusa i jednim Amerikancem iz Međunarodne svemirske stanice sletjela je u ponedjeljak u Kazahstan, čime je završena rekordno duga misija za ruski dvojac.

Kapsula je sletjela na stepu u Kazahstanu otprilike 3 i po sata nakon odvajanja od ISS-a, u naizgled bezbrižnom spuštanju.

Oleg Kononenko i Nikolaj Čub vratili su se nakon 374 dana provedena na svemirskoj stanici, što je najduži neprekidni boravak tamo. U kapsuli je bila i Amerikanka Tracy Dyson, koja je u svemirskoj stanici provela šest mjeseci.

Kononenko i Čub lansirani su prema svemirskoj stanici 15. septembra 2023. godine, a u petak su postavili rekord za najdužu kontinuiranu misiju na ISS-u. Dyson, na svojoj trećoj misiji u svemiru, provela je šest mjeseci na stanici.

Osam astronauta ostaje na svemirskoj stanici, uključujući Amerikance Butcha Wilmorea i Sunija Williamsa, koji su ostali duže od predviđenog povratka na Zemlju.

Oni su stigli u junu kao prva posada Boeingove nove Starliner kapsule. No, njihov put bio je obilježen problemima s potisnicima i curenjem helija, zbog čega je američka svemirska agencija NASA odlučila da je previše rizično vratiti ih na Starlineru.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo