23.09.2024 / 13:38 Ekonomija - SECW

BiH mora investirati u proizvodnju i distribuciju električne energije da je ne bi uvozila

BiH mora investirati u proizvodnju i distribuciju električne energije da je ne bi uvozila
Foto: FENA

Bez ozbiljnijih investicija u proizvodnju i distribuciju električne energije Bosna i Hercegovina rizikuje da u budućnosti postane uvoznik potrebnih količina tog energenta, upozoreno je danas na otvaranju Druge Sarajevske sedmice energije i klime (SECW).

Nihad Harbaš, predsjednik Uprave kompanije nLogic Advisory koja je tehnički organizator SECW, istakao je da moramo investirati i u racionalno korištenje energije jer trenutno bh. korisnici troše do pet puta više od prosjeka u EU.

- Sarajevska sedmica energije i klime pruža ključnu platformu za diskusiju, planiranje i donošenje konkretnih odluka i koraka u smjeru karbonske neutralnosti, dekarbonizacije, pravedne i energetske tranzicije. Očekujemo da će ovogodišnji paneli rezultirati značajnim pomacima u primjeni planova, ali i konkretnim akcijama - kazao je Harbaš.

Prof. Mustafa Musić sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu naveo je da će glavna tema biti integracija obnovljivih izvora električne energije na distributivne mreže, jer takvi izvori i kad su iste snage poput neke termoelektrane prozvode puno manje energije.

Naglasio je da će biti neophodno uvećati kapacitete distributivnih mreža da bismo imali istu količinu energije koju dobijamo iz postojećih izvora, što će zahtijevati dodatne investicije.

Predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić rekao je da SECW predstavlja jedinstvenu priliku da ključni akteri, donosioci odluka i lideri projekata na jednom mjestu pokrenu važan dijalog o energetskoj budućnosti i evropskim integracijama.

SECW je ove godine okupio širok spektar kompanija, institucija i pojedinaca iz Bosne i Hercegovine, regije, EU, šireg evropskog pojasa i zemalja Bliskog Istoka. Očekuje se da će konferenciju tokom pet dana posjetiti oko 1.000 učesnika.

 

(Vijesti.ba / FENA)

 

Izdvajamo