23.09.2024 / 12:43 Galerije - Mares Underwater Photo Cup

Član ronilačkog kluba invalida iz Lukavca među najboljim podvodnim fotografima

Član Eko ronilačkog kluba invalida iz Lukavca, Bilal Šarić, osvojio 3. mjesto na međunarodnom kupu u podvodnoj fotografiji.

Tokom proteklog vikenda na otoku Rabu u Hrvatskoj održan je jedan od najiščekivanijih događaja u svijetu podvodne fotografije. Osmi po redu Mares Underwater Photo Cup u organizaciji Ronilačkog kluba „Roniti se mora" iz Zagreba, ove godine je okupio učesnike iz čak 17 zemalja.

Podvodni fotografi iz Austrije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Kine, Hrvatske, Kube, Danske, Njemačke, Mađarske, Italije, Nizozemske, Portugala, Srbije, Slovenije, Turske, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država svojim su aparatima zabilježili ljepotu podmorja u neposrednoj blizi otoka Cresa na lokacijama Mali i Veliki Ćutin. Ovo je ujedno i najveće takmičenje u podvodnoj fotografiji koje se održava u Evropi.

Članovi Eko-ronilačke grupe invalida iz Lukavca su i ove godine uzeli učešće na ovom prestižnom takmičenju i ostvarili zapažen rezultat. Bilal Šarić je u kategoriji Kompakt aparata na temu Kreativna fotografija osvojio 3. mjesto.

„Podvodna fotografija je ronilačka disciplina u kojoj mi kao osobe sa invaliditetom možemo ravnopravno da se takmičimo sa zdravom populacijom. Mi smo i do sada ostvarivali dobre rezultate kako na domaćim tako i na međunarodnim takmičenjima u regionu. Posebnost ovog takmičenja je veoma jaka konkurencija vrhunskih podvodnih fotografa, ove godine naročito, zbog brojnosti takmičara koji dolaze iz 17 zemalja svijeta. Uzevši u obzir kvalitet opreme sa kojom su došli, kao i činjenicu da su se pripremali na ovim lokacijama nekoliko dana prije takmičenja, ovo je fantastičan rezultat. Mi nažalost nemamo dovoljno sredstava za ove pripreme, a i oprema koju koristimo je prilično skromna, tako da ovdje do izražaja dolazi naše znanje i iskustvo. Nas u narednom periodu očekuju Otvoreno prvenstvo Srbije u Beogradu, Međunarodni kup u Beloj Crkvi i Otvoreno prvenstvo Slovenije u Piranu, na kojima planiramo uzeti učešće i nadamo se ostvariti dobar rezultat kao i prethodnih godina. Nagradu za osvojeno 3.mjesto preuzele su kolege iz Sarajeva, jer smo se zbog poslovnih obaveza morali ranije vratiti kući" kažu iz Eko-ronilačke grupe invalida iz Lukavca.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo