23.09.2024 / 11:16 Svijet - Stabilna cijena već 12 godina

Više od milion korisnika javnog prevoza u Beču posjeduje godišnju kartu

Wiener Linien, simbol održivog i povoljnog javnog prevoza, ove godine obilježava značajan jubilej – više od milion korisnika posjeduje godišnju kartu bečkog javnog prevoza. 

Već 42 godine ova karta omogućava Bečlijama i stanovnicima okolnih regija pristup jednoj od najboljih mreža javnog prevoza u svijetu.

Beč od 1. januara 1982. godine nudi svojim građanima jednostavan i pristupačan način da se kreću gradom, a od 2012. godine, godišnja karta se prodaje po simboličnoj cijeni od 365 eura. Ova cijena ostaje nepromijenjena već više od 12 godina, uprkos rastu inflacije. Gradonačelnik Beča, Michael Ludwig, ponosno ističe: „Godišnja karta nije samo simbol održive i pristupačne mobilnosti, već i jedinstvena usluga za građane Beča. Više od 12 godina držimo cijenu stabilnom i to ćemo nastaviti barem do 2026. godine.“

Pored Beča, godišnju kartu posjeduju i korisnici iz Donje Austrije i Gradišća, gdje je skoro 32.000 putnika svakodnevno koristi za dolazak u glavni grad. Ukupno, oko 1.500 osoba iz drugih pokrajina Austrije te skoro 1.200 ljudi sa prebivalištem izvan Austrije posjeduje ovu kartu.

Alexandra Reinagl, generalna direktorica Wiener Linien, kaže: „U Beču možete koristiti jednu od najboljih mreža javnog prevoza na svijetu za samo jedan euro dnevno. Upravo to čini Beč jednim od najboljih gradova za život, bez potrebe za vlastitim automobilom.”

Od svog uvođenja 1982. godine, kada je koštala 3.200 šilinga, godišnja karta predstavlja najpovoljniji način kretanja po Beču. Posljednja prilagodba cijene, 2012. godine, smanjila je cijenu sa 449 eura na 365 eura, a ta povoljna cijena ostala je nepromijenjena uprkos inflaciji. U poređenju s drugim evropskim gradovima, Beč i dalje nudi jednu od najpovoljnijih opcija javnog prevoza. Bečlijka Monika Fischer kao jedna od prvih vlasnica godišnje karte svjedoči o vrijednosti ove usluge: „Od trenutka kada sam kupila prvu kartu 1982. godine, nisam je nikad otkazala. Ovo je bilo pametno i jednostavno rješenje za Bečlije.”

Od prošle godine, Wiener Linien nudi i digitalnu godišnju kartu, koja omogućava korisnicima da pređu na potpuno digitalnu korespondenciju i time doprinesu održivosti i zaštiti klime. Ujedno, putem WienMobil aplikacije, korisnici mogu iskoristiti prednosti WienMobil Vorteilswelt, koja nudi raznovrsne ponude iz oblasti umjetnosti, kulture, gastronomije, sporta, i trgovine, s posebnim naglaskom na regionalne proizvode i usluge.

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo