21.09.2024 / 18:07 Ekonomija - Nastavljaju se negativni trendovi

Privreda RS u problemu zbog sankcija: Investitori odlaze

Privreda RS u problemu zbog sankcija: Investitori odlaze
Foto: Ilustracija
Privreda bh. entiteta RS već godinama funkcioniše otežano.

Nastavljaju se negativni trendovi kada su u pitanju realizacije projekata, ugovaranje novih poslova, kao i cijena rada, tvrde privrednici. Inostrani investitori i partneri odustaju od poslova, a nekad je presudan čak i jedan fening.

Danas radimo, a sutra ne znamo šta će biti, i tako svaki dan. Privreda u RS živi od danas do sutra.

Strani ivestitori biraju povoljnije tlo pa se zbog toga sve češće dešava da odustaju od poslovanja u RS.

Zvuči nevjerovatno, ali presudan je nekad i jedan fening.

„Došli smo u situaciju da gubimo poslove, da skoro svaki mjesec neko smanji broj radnika, nažalost evo zatvaraju se neki pogoni i tendencija pada fizičkog obima proizvodnje se iz mjeseca u mjesec nastavlja.

Mi smo došli do stope da je u realnom sektoru proizvodnja manja za skoro 14 posto, to je ogroman zaostatak, nema šanse da mi to do kraja godine stignemo.

Kad neko dolazi ovde dolazi samo radi profita i ako nismo shvatili da je to filozofija na kojoj funkcioniše zapad godinama, onda mislim da nismo ništa naučili. Jedan fening, ako se radi o milionima pari, je jako mnogo novca, a mi godišnje uradimo preko 1.600.000 pari pa sad izračunajte koja je to razlika“, kaže vlasnik firme „Sanino“ Radovan Pazurević, prenosi BN.

Plata, radna snaga, porezi, kad se sve zbroji, inostrani partneri radije biraju da posao razvijajuu nekoj od azijskih zemalja.

„Jedna velika austrijska firma je otišla sad otprilike prije godinu dana. Bilo je nekih najava da će se nešto sporadično raditi, nažalost nije se desilo ništa.

Jednostavno rekli su skupi ste, idemo u Indiju, idemo u Pakistan, idemo u Vijetnam, idemo tamo gdje je jeftina radna snaga.

Pored toga što je naznačen problem i transporta, što su jako teški uslovi za dobavke robe i završetka tih poslova koji su već ugovoreni, ali bez obzira na to oni odlaze“, ističe  Pazurević.

Kad privrednik ima narudžbu za koju nema dovoljno radnika u tom sektoru, on kreće u potragu za potrebnom radnom snagom, međutim ono što se sve češće dešava je sa inostrani partneri odustaju od posla, i u tom slučaju radnici postaju višak, jer, zbog odustajanja, nema potrebe za traženim proizvodom.

U privrednoj komori RS kažu da se zbog sve češćih odustajanja mora razgovarati o najnižoj plati, nametima, ali i nedostatku radnika.

Pored toga, posljednjih godina ekonomske i političke sankcije dodatno otežavaju poslovanje, i još su jedan od razloga inostranom partneru da potraži sigurnije mjesto za svoju poslovnu aktivnost.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo