21.09.2024 / 10:54 Muzika i Film - Teatarska

Fazla objavio pjesmu posvećenu umjetnicima koji su olakšavali dane opsade u Sarajevu

Fazla objavio pjesmu posvećenu umjetnicima koji su olakšavali dane opsade u Sarajevu
Foto: Arhiva
Bh. kantautor Zlatan Fazlić Fazla danas je objavio novu pjesmu pod nazivom "Teatarska".

Nakon pjesme "1425", ovo je njegovo drugo djelo iz ciklusa "Opsada Sarajeva - 1425 dana", a posvetio je svim sarajevskim umjetnicima i kulturnim radnicima koji su svojim hrabrim i aktivnim djelovanjem učinili da građani Sarajeva lakše podnesu teške, tragične dane opsade.

Pjesma govori o domaćim i o stranim umjetnicima koji su, na svoj način, unosili svjetlo i ljepotu u mrak ratnog Sarajeva, kao i o građanima koji su pod granatama i snajperima posjećivali koncerte, predstave, izložbe i promocije, pokušavajući da sačuvaju razum i dostojanstvo.

U periodu od aprila 1992. do februara 1996. u opkoljenom Sarajevu održana su 3.102 umjetnička događaja. Postavljene su 182 pozorišne premijere sa preko 2.000 predstava, održano je 48 koncerata Sarajevske filharmonije i 177 likovnih izložbi, objavljene su 263 knjige i održana promocija 156 dokumentarnih filmova.

Fazla je autor muzike, teksta i aranžmana za pjesmu "Teatarska". Snimanje je obavljeno u studiju TO PROFI. Pjesmu je miksao Adnan Mušanović, a ženski vokal je Aida Mušanović-Arsić. Video materijal je ustupio BHRT, a spot je kreirao Alan Savić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo