20.09.2024 / 17:05 BiH - Autora Ahmeta Bajrića

U Sarajevu otvorena izložba fotografija 'Bol majki Srebrenice'

U Sarajevu je danas u Velikom parku otvorena izložba fotografija "Bol majki Srebrenice" autora Ahmeta Bajrića, koju su zajedno organizirali Grad Sarajevo i predstavništvo Fondacije Konrad Adenauer za BiH.

Autor izložbe Ahmed Bajrić kazao je da su fotografije nastale od 1995. godine, od prvog traženja nestalih u Sapni, kada su srebreničke žene saznale da su njihovi najbilži ubijeni.

- Sve masovne grobnice u Podrinju sam fotografisao. Izložene su fotografije sa komemoracija, protesta, otkopavanja grobnica, dženaza. Napravio sam više od 100.000 fotografija, a za ovu izložbu sam odabrao oko 50. Izložbu sam nazvao 'Bol majki Srebrenice', gdje god su one došle tu je bol i tuga, a toliko je vedrine u njima, bez imalo mržnje. Za genocid nikada nisu optužile narod Srbije. Na desetine je žena koje su u genocidu izgubile po pet, šet i više najbližih članova porodica. U proboju je ubijeno više od 8.000 ljudi, a tek koliko je ubijenih u Zvorniku, Prijedoru, Bijeljini i ostalim gradovima - kazao je Bajrić.

Otvaranju izložbe prisustvovali su zamjenik gradonačenice Grada Sarajeva Samir Avdić, direktor Fondacije Konrad Adenauer u Sarajevu Stephan Raabe, Ramiza Gurdić, članica Udruženja “Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa”, koja je u genocidu u Srebrenici ostala bez dva sina i supruga, te učenici Prve gimnazije i građani.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo