20.09.2024 / 22:00 Ekonomija - Agencija za sigurnost hrane

Dodijeljena rješenja o registraciji zaštićenih oznaka za pet tradicionalnih prehrambenih proizvoda

Dodijeljena rješenja o registraciji zaštićenih oznaka za pet tradicionalnih prehrambenih proizvoda
Foto: Agencija za sigurnost hrane BiH
Direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine Džemil Hajrić sa saradnicima uručio je rješenja o registraciji zaštićenih oznaka za pet tradicionalnih prehrambenih proizvoda.

 

Kako su u petak izvijestili iz Agencije, rješenja su dodijeljena predstavnicima udruga koje su podnijele zahtjev za registraciju oznake.

Rješenja su dobili Hercegovački ćupter (oznaka geografskog porijekla), zatim Gatački kajmak iz mješine (oznaka podrijetla), Ekstra djevičansko maslinovo ulje Hercegovine (oznaka porijekla), Majevički dimljeni sir Zarac (oznaka porijekla), te Semberski kupus (oznaka geografskog porijekla).

Donošenjem rješenja okončani su postupci registracije navedenih proizvoda, što predstavlja rezultat zajedničkog rada u realizaciji ove veoma značajne aktivnosti, kažu iz Agencije.

Kako dodaju, zaštićeni proizvodi, pored ostaloga, pripadaju prehrambenim proizvodima više cjenovne kategorije, utječu na stvaranje identiteta na domaćem i međunarodnom tržištu, kao i na podizanje i postizanje stalne kvalitete prehrambenih proizvoda.

Sukladno Pravilniku o sistemima kvalitete za prehrambene proizvode, u Bosni i Hercegovini su registrovane oznake kvalitete za ukupno 20 proizvoda, od čega je šest proizvoda registrovano oznakom porijekla, 11 proizvoda oznakom geografskog porijekla, a tri proizvoda oznakom zagarantovano tradicionalnog specijaliteta.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo