20.09.2024 / 15:39 BiH - "Zapis o zemlji mira"

Edukativne igre Festivala 'Rijeka mira' okupile učenike iz Goražda i Foče

Edukativne igre Festivala 'Rijeka mira' okupile učenike iz Goražda i Foče
Foto: FENA

U okviru Festivala ”Rijeka mira” u Goraždu održana je dvodnevna edukativna igra “Zapis o zemlji mira” koja je okupila učenike osnovnih i srednjih škola iz Goražda i Foče koji su rješavali zadatke i izazove vezane za teme mira, saradnje i zajedništva.

Učenik Srednjoškolskog centra iz Foče Stefan Vuković jedan je od učesnika.

- Došli smo ovdje iz Foče i lijepo smo primljeni. Nadamo se da ćemo ispuniti očekivanja naše škole i ostvariti uspjeh. Mislim da je fino što smo pozvani jer je ovo jako lijep događaj - kazao je Vuković.

Slično mišljenje ima i Selma Sinaj Mahmutović, učenica Osnovne škole ”Husein ef Đozo” iz Goražda.

- Drago mi je što učestvujem u ovoj edukativnoj i zanimljivoj igri 'Zapis o zemlji mira' i nadamo se da ćemo u svemu ovome dosta toga naučiti – kazala je ona.

Ivana Kešić, konsultantica UNFPA za učenje bazirano na igri koja je moderirala događaj, pojasnila je da je riječ o igri koja je razvijena u projektu koji implementira Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA( u saradnji sa svojim partnerima.

- Raduje nas da smo u Goraždu i da su ovdje sa nama učenici osnovnih i srednjih škola BPK-a Goražde, ali i njihovi gosti, učenici Srednjoškolskog centra iz Foče. Ovoga puta radimo sa ambasadom Slovenije, a radili smo ranije i sa ambasadom Italije, i sada svakako uz podršku Gradske uprave Goražde koja nas je sve ovdje u Goraždu i okupila - kazala je ona.

Precizirala je da su se učenici okušali u igri koja im ukazuje na to koje su prednosti mira, konkretno kako mir donosi pametni i održiv razvoj i kako potiče kretivno poduzetništvo u zajednici.

U okviru Festivala “Rijek mira” sutra će biti upriličena i velika akcija čišćenja goraždanskog izletišta Sadba, a planiran je i spust rijekom Drinom do Goražda gdje će biti upriličen DJ Party, izvršeno poribljavanje Drine, kao i čišćenje Podhranjenskog potoka.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo