20.09.2024 / 14:33 Ekonomija - Set zakona

Hasičević s poslodavcima: Saradnja za primjer

Hasičević s poslodavcima: Saradnja za primjer
Foto: Ustupljena fotografija
Federalni ministar trgovine Amir Hasičević razgovarao je sa članovima Udruženjaposlodavaca FBiH o uspješnoj saradnji i zakonskim rješenjima koja priprema Ministarstvo trgovine.

Ministar Hasičević informisao je da je Prijedlog zakona o unutrašnjoj trgovini, u čijoj izradi su učešće imali i članovi ovog udruženja, u parlamentarnoj proceduri i da očekuje da će se naći pred parlamentarcima u oktobru ove godine.

On je podsjetio da je u Prijedlog zakona o unutrašnjoj trgovini uvrštena većina sugestija koje su dali poslodavci, što je doprinijelo preciznijem definisanju određenih članova ovog zakona i učinilo ih primjenjivijim u praksi.

''One koje su se odnosile na web šopove i na e-trgovinu nismo uvažili jer će to biti tretirano posebnim Zakonom o e-trgovini na kojem se radi, kao i nekoliko sugestija koje će biti tretirane Zakonom o zaštiti potrošača'', precizirao je ministar Hasičević.

Predstavnici Udruženja poslodavaca zahvalili su se ministru na uspješnoj saradnji i partnerskom odnosu privatnog i javnog sektora koji je inicirao i podigao na visok profesionalni nivo.

Poslodavci su se interesovali i u kojoj fazi je izrada Zakona o zaštiti potrošača u čijoj izradi kroz radnu grupu takođe učestvuju članovi ovog udruženja.

Ministar Hasičević kazao je da je radna verzija teksta pripremljena, te da bi do kraja ove godine, nakon što radna grupa završi svoj dio posla, Prednacrt zakona trebalo da bude završen.

''U saradnji sa poslodavcima, udruženjima potrošača, ali i akademskom zajednicom nastojimo doći do što efikasnijeg rješenja zaštite naših potrošača po uzoru na evropske zemlje koje su ovu oblast precizno uredile i očekuju od zemalja kandidata da ovo pitanje prioritetno riješe na evropskom putu. Usklađivanje zakonodavstva sa evropskim zakonodavstvom, uvažavajući i krovni zakon na državnom nivou nam je prioritet'', kazao je ministar Hasičević.

Poslodavci su bili naročito zainteresovani za predviđena rješenja kada je u pitanju deklarisanje proizvoda koje je još uvijek različito u dva entiteta, a što predstavlja problem trgovcima koji imaju svoje objekte na cijeloj teritoriji BiH.

Ministar Hasičević je kazao da je usaglašavanje ovog pitanja neminovno i da će se raditi na tome kada zakon uđe u parlamentarnu proceduru.

Na sastanku je bilo riječi i o značaju donošenja Zakona o e-trgovini na kojem Ministarstvo već predano radi. Riječ je o zakonu koji bi trebalo da smanji sivu ekonomiju, a prema okvirnim procjenama samo Federacija gubi godišnje 200 miliona KM za neplaćanje poreza u prometovanju robe elektronskim putem.

''Ovim setom zakona i Strategijom razvoja trgovine nastojimo poboljšati ovu oblast koja je nepravedno bila zapostavljena i promovirati trgovinu kao jedan od najvažnijih sektora privrede Federacije BiH, jer ona to jeste, ali i vratiti Ministarstvu trgovine mjesto u Vladi FBiH koje mu pripada, jer ne može se zanemariti činjenica da više od 15 % BDP-a čini upravo ovaj sektor'', kazao je ministar Hasičević.

Poslodavci su najavili i nastavak dogovornog projekta 'zaključavamo cijene' koji je pod palicom Federalnog ministarstva trgovine počeo 15. decembra 2023. godine. Nakon dva kruga akcije u kojoj su cijene prehrambenih i higijenskih proizvoda snižene i zaključane na po tri mjeseca, predstavnici Udruženja poslodavaca dobrovoljno su nastavili i treći krug, a najavili i četvrti koji će otpočeti početkom oktobra i trajati do kraja godine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo