20.09.2024 / 14:29 BiH - MO BiH

Od 23. do 27. septembra nad BiH promatrački let po Ugovoru 'Otvoreno nebo'

Od 23. do 27. septembra nad BiH promatrački let po Ugovoru 'Otvoreno nebo'
Foto: FENA

Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine najavilo je novi planirani promatrački let nad BiH u okviru Ugovora „Otvoreno nebo“, u periodu od 23. do 27. septembra 2024. godine.

Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH će, u saradnji s Ministarstvom vanjskih poslova BiH, Ministarstvom komunikacija i prometa BiH i Međunarodnim aerodromom Sarajevo, realizirati promatrački let Kanade, Savezne Republike Nјemačke, Republike Latvije, Kralјevine Švedske i Ujedinjenog Kralјevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u skladu sa odredbama međunarodnog ugovora „Otvoreno nebo“.

Građani se obavještavaju da se radi o najavlјenoj aktivnosti, tokom koje će se posadi aviona i međunarodnim inspektorima pridružiti prateći tim OSBiH i Ministarstva komunikacija i prometa BiH te da nema potrebe za bilo kakvo uznemiravanje.

Promatrački let će biti obavljen avionom njemačkih zračnih snaga Airbus A319 OH, posebno opremljenom senzorima i kamerama za snimanje teritorija po ugovoru „Otvoreno nebo“.

Tačno vrijeme realizacije i putanja promatračkog leta će biti usaglašeni tokom zajedničke pripreme, nakon dolaska izaslanstava na Međunarodni aerodrom „Sarajevo“.

Snimanje teritorija se obavlja senzorima certificiranim u skladu sa odredbama Ugovora, nakon što ih pregledaju nadležni specijalisti Oružanih snaga BiH.

Ugovor “Otvoreno nebo” predstavlјa jedan od sigurnosnih aranžmana, koji državama članicama omogućuje snimanje teritorija države iznad koje se obavlјa promatrački let, u cilјu pribavlјanja podataka o vojnim snagama i njihovim aktivnostima. Svrha Ugovora je izgradnja i razvijanje povjerenja među članicama.

Bosna i Hercegovina je pristupila ovom Ugovoru 2003. godine. Od tada, u saradnji sa ostalim članicama, aktivno sudjeluje u realizaciji promatračkih letova, kako iznad teritorija BiH, tako i iznad teritorija ostalih država članica, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

 

Izdvajamo