20.09.2024 / 13:04 BiH - Poziv građanima

Sutra 'Porodični i ekološki dan Općine Centar' u dvorani 'Mirza Delibašić'

Danas je održana press konferencija povodom manifestacije „Porodični i ekološki dan Općine Centar“, koja će se održati sutra, 21. septembra u dvorani „Mirza Delibašić“.

Konferenciji su prisustvovali načelnik Srđan Mandić, direktor Javne ustanove „Centar kulture i mladih“ Ernis Šljivo kao i Armin Omerović iz Centra.

„Porodični i ekološki dan Općine Centar Sarajevo“ već punih osam godina, na radost mališana i njihovih porodica organizira JU „Centar kulture i mladih“ pod pokroviteljstvom Općine Centar.

- Zadovoljstvo nam je najaviti porodični i ekološki dan Općine Centar koji je naša tradicionalna manifestacija. Manifestacija će početi u 11 sati i trajati sve do 17 sati. Očekuje nas bogat program sa mnogo kurseva, edukativnih, zabavnih i interaktivnih radionica i centralni stage koji će biti u dva bloka. Poseban akcenat želimo staviti na ovaj dio „Ekološki dan“, kako bi postali svjesni šta planeti Zemlji i ljudima čini plastika, rekao je Omerović.

- Centar kulture mladih Opštine Centar u punom smislu riječi ispunjava tu misiju, promovisanjem kulture i ono što je možda najvažnije, promoviše prave vrijednosti. Kada su mladi u pitanju puno toga se preko ove javne ustanove kreira. Ovakvim manifestacijama pokušavamo vratiti te prave tradicionalne vrijednosti, pripadnost porodici kao i kulturi što bi trebao biti zaštitni znak svake zemlje i nacije. Žao nam je da ne možemo biti na otvorenom zbog nižih temperatura, ali pozivam sve građane Kantona Sarajevo da sutra dođu u dvoranu „Mirza Delibašić“ da zajedno uživamo u divnom sadržaju i da provedemo skupa porodični dan, rekao je načelnik Mandić.

-Uz podršku Općine Centar, našeg osnivača, realizovat će se porodični i ekološki dan i ove godine. Ovakve manifestacije koje okupljaju porodice su najljepše i najdraže svima nama. Ovakvim manifestacijama se promovišu porodične vrijednosti, ljubav, zajedništvo i sve ono što čini vrijednost jedne porodice, kao i jačanje zajedništva. Ovakvim aktivnostima stvaramo lijepu sliku naše lokalne zajednice. Odrasli moraju biti primjer djeci jer djeca oponašaju svoje roditelje u onome što oni čine. Djeca misleći da se igraju, mnogo toga nauče. Zato su aktivnosti koje budu na Porodičnom i ekološkom danu, bilo da su sportske, kulturne ili zabavne, izuzetno važne upravo za djecu koja puno toga nauče. Također iskoristio bih priliku da se zahvalim našem glavnom sponzoru, a to je Općina Centar, rekao je Šljivo.

Djeca će uživati u raznovrsnim kreativnim radionicama, uključujući modeliranje balona, face painting i radionice slikanja i stripa, gdje će moći istraživati svoju maštu i kreativne vještine uz pomoć iskusnih mentora.

Sve generacije će moći sudjelovati u sportskim izazovima poput košarkaških turnira, rolanja i drugih aktivnosti koje promovišu zdrav način života i timski duh. Ljubitelji sporta imat će priliku družiti se sa fudbalerima FK Željezničar, koji će podijeliti svoje sportske priče i iskustva s posjetiteljima.

Osim zabavnog programa, kojeg će predvoditi dječiji zabavljač Kike, Porodični dan obuhvata i bogat edukativni segment. Organizacija „Dog Trust“ će pružati korisne informacije o brizi za kućne ljubimce, dok će Gorska služba spašavanja educirati posjetitelje o sigurnosti u prirodi i pravilnom postupanju u kriznim situacijama.

Ulaz na manifestaciju je besplatan.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo