20.09.2024 / 10:52 BiH - FOTO

Otkrivene dvije neevidentirane nekropole stećaka u Rogatici

Fondacija Čuvari Baštine - Bassania otkrila je dvije do sada neevidentirane nekropole stećaka u selu Kozadre, općina Rogatica.

Nakon uvida u Arheološki leksikon BiH, članovi fondacije su locirali prvu nekropolu sa 36 stećaka, uključujući sljemenjake, sanduke i ploče, koja se nalazi na nadmorskoj visini od 950 metara.

Ova nekropola je izuzetno očuvana, a posebno se ističu ukrasi mačeva sa rukama i velika rupa na jednom stećku koja je služila kao stup za mljevenje žita.

"Nekropola je podijeljena ogradom između dva vlasnika, s time da je veći dio sa 22 stećka uredno održavan. Druga nekropola, smještena u centru sela, sadrži devet stećaka, ali su oni u lošem stanju – potonuli, uništeni i polomljeni, prvenstveno zbog izgradnje ograde na privatnom zemljištu. Vlasnik zemljišta na kojem se stećci nalaze, nažalost, nije svjestan njihove kulturno-historijske važnosti. Fondacija se zahvaljuje Huseinu iz Borovskog, lokalnom vodiču koji je pomogao u otkrivanju ovih značajnih lokacija. Ovim otkrićem naglašava se važnost očuvanja kulturne baštine Bosne i Hercegovine. Čuvajmo našu baštinu!", naveli su iz Fondacije.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo