20.09.2024 / 10:08 Fudbal - 'Niagara sports'

Hrvatski fudbalski agent zarađuje milione preko firme u BiH: Ko je Andy Bara?

Hrvatski fudbalski agent zarađuje milione preko firme u BiH: Ko je Andy Bara?
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Pratiteljima regionalne fudbalske scene, zasigurno je poznato ime Andyja Bare.

On je fudbalski menadžer koji je po svojim krilom vodio karijere brojnih popularnih i skupih fudbalera poput Alvara Morate i Danija Olma.

Bara je rođen u Hrvatskoj (1982). te se neko vrijeme u mladosti profesionalno bavio fudbalom. Prošao je omladinske škole Dinama i Valencije, a igrao je za Logrones u Španiji, Legiju iz Varšave i Swit NDM.

Upravo je prema vlastitim riječima u Varšavi i postao manager, kada je kolegu iz kluba zastupao transferu u Njemačkoj. Kaže da je tu sa 24 godine shvatio da se više ne želi baviti nogometom kao igrač, nego kao profesionalni agent.

Isto tako, njegovo netipično ime privuklo je dosta pažnje, pa se navodilo da Andy nije njegovo pravo ime, ali on je otkrio istinu.

"Moji roditelji nisu bili vjenčani, pa sam do punoljetnosti bio Andy Valentić Bara. Nakon toga ostavio sam očevo prezime, a koliko znam - to nije zločin", rekao je svojevremeno za Story. Oženjen je bivšom sportskom novinarkom Lanom Banely.

Nakon završetka karijere, počeo se baviti zastupanjem igrača, a prvi klijent visokog profila bio je bivši reprezentativac Hrvatske, Sammir.

Međutim, možda najviše prašine je podigao gotovo nestvarnim i senzacionalnim transferom Josipa Brekala, krilnog igrača koji je ponikao u zagrebačkom Dinamu, u splitski Hajduk.

Ovo je šokiralo sve u Hrvatskoj.

Potez je to koji je razbjesnio upravu i navijače Dinama, a Bara je tim potezom pokazao moć koju je s godinama stekao u okvirima Hrvatske, ali i svijeta.

Također, Bara je nekad je bio zadužen za karijeru Marcela Brozovića, ali najviše se istaknuo 2014. godine kad je doveo Danija Olma iz Barcelone u Dinamo. Njegova firma "Niagara Sports Company" postigla je značajne uspjehe. Također Bara je bio zadužen za transfere Lovre Majera, Kristijana Jakića, a učestvovao je i u prelasku Joška Gvardiola iz Dinama u Leipzig.

Zanimljivo je i da je upravo njegova firma "Niagara sports global management" prijavljena ui Bosni i Hercegovini, konkretno u Bosanskoj Gradišci i ima samo jednu zaposlenu osobu.

Firma je u prošloj godini ostvarila prihod 12,1 miliona KM, te dobit od 9.3 miliona KM.

Neki od njegovih transfera iz u 2023., zasniva se na posredovanju u transferima mladih Dine Klapije i Mikayla Fayea koji su otišli u RB Leipzig i Barcelonu, a vrijednost transfera bila je između 1,5 i pet miliona eura (2,93 i 9,7 miliona KM) za Fayea i 5,2 miliona eura (više od 10 miliona KM) za Klapiju.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo