19.09.2024 / 11:57 Galerije - Historijski podvig

Dawid Godziek vozio bicikl na vozu u pokretu i izvodio impresivne trikove

Poljak Dawid Godziek, svjetski šampion u slopestyleu za 2024. godinu, ostvario je historijski podvig u svijetu brdskog biciklizma tako što je vozio svoj bicikl na vozu, koji je bio u pokretu.

Ovo je zaista prvi ovakav podvig u kojem je Godziek uspješno prešao MTB stazu na vozu. Da izazov bude teži, voz se kretao, ali je vješti Poljak maestralno odvozio stazu postavljenu na deset vagona brzinom od 23 km/h te je čak izveo i neke od najboljih trikova ovog sporta.

Ideja ovog projekta je bila jasna, a to je da se izgradi prva MTB staza ikada na vozu u pokretu. Godziek je bio odlučan da ambicioznu ideju pretvori u stvarnost te je hrabro krenuo u dosad neviđenu avanturu. Vozio je stazom širokom 2,7 metara, a otežavajuće okolnosti su bile ograničene referentne tačke, tehnički zahtjevi i mogućnost iznenadnih udara vjetra. Na prvi pogled nemoguća misija ipak je postala moguća zahvaljujući Dawidovim šampionskim vještinama.

"U početku sam vježbao vozeći se stazom dok je voz stajao, a kada sam stekao samopouzdanje, pokrenuli smo voz i postepeno povećavali brzinu. Brzina od 23 km/h se pokazala odgovarajućom za brzinu moje vožnje, kako bi se stvorio osjećaj vožnje na jednoj poziciji. Dojam "zamrznute pozadine" bio je veoma čudan, a vožnja stazom mnogo izazovnija nego što je zapravo izgledalo", izjavio je Godziek.

Kako bi sve bilo savršeno, on je obavio 15 pokušaja, nakon čega je ostvario željeni video efekt "zamrznutog kadra", koji impresionira posmatrače.

"Ovdje se radi o Galilejevom principu relativnosti. Kada se voz kreće u jednom smjeru konstantnom brzinom, a Dawid vozi u suprotnom smjeru održavajući sličnu brzinu, kamera postavljena sa strane sve vrijeme drži vozača u statičnom kadru. To je nešto slično starim kompjuterskim igrama gdje se pozadina pomiče, a igrač uvijek ostaje u centralnom dijelu ekrana", objasnio je Dawid Myśliwiec, kreator popularnih naučnih videa.

Godziek nije samo uspješno vozio stazom, nego je izveo i neke spektakularne trikove. Tokom snimanja mu je društvo pravio njegov stariji brat Szymon, iskusni freestyle MTB vozač koji je stigao do podijuma Red Bull Rampagea.

"Dawid je sada u najboljoj formi. Ove godine je bio na vrhu podijuma na FMB World Touru u Cairnsu, Innsbrucku i Whistleru. Drago mi je što još uvijek osjeća strast za nekonvencionalnim stvarima i pomicanjem granica, ne samo u zvaničnim takmičenjima. Red Bull Bike Express je lud i tehnički zahtjevan projekt. Nadam se da ovaj video može inspirisati ljude da se počnu baviti brdskim biciklizmom", rekao je Szymon.

Staza Red Bull Bike Express je bila inženjersko čudo izgrađeno na 10 vagona, koje je ustupila Grupa Azoty Koltar. Sadržavala je osam skokova, roller i stepenice, a Godziek ju je kompletirao vozeći svoj prilagođeni Specialized bicikl opremljen Continental gumama.

Snimanje je obavljeno u Gornjoj Šleskoj uz podršku PKP Poljske državne željeznice, a projekt je realizovan u saradnji s brendom Prada Linea Rossa te partnerstvu s Red Bullom, koji podržava zahtjevne izazove i sportiste koji se usude da ih prihvate. Godziek je nosio odjeću koja mu je omogućavala slobodu kretanja te koja kombinuje udobnost i funkcionalnost visokih performansi.

 

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo