19.09.2024 / 11:53 BiH - Foto&Video

Novi protesti u KS: Na ulice izašli doktori i stomatolozi

Sindikat doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo održao je protestnu šetnju zbog nezadovoljstvo općim stanjem u javnom zdravstvu. 

Jedan od njihovih zahtjeva je i korigiranje visine neto satnice.

Podsjećamo, predsjednik Sindikata prim. dr. Izet Hočko prošle sedmice je poručio kako "koriste svaku priliku da Vladi KS dokažu da zdravstvu zapravo predstoji ogromna kriza, zbog odlaska medicinskog kadra, a najviše zbog odlaska doktora, kako u inostranstvo tako i iz javnog zdravstva u privatni sektor koji nudi znatno bolje uvjete za rad ali i bolja primanja".

Održana protestna šetnja Sindikata doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo

Posted by Vijesti.ba on Četvrtak, 19. septembar 2024.

- Mi ukazujemo na to. Interes je napraviti bolje uvjete za rad, napraviti bolje okruženje, spasiti javno zdravstvo i pružiti kvalitetnu zdravstvenu uslugu građanima KS - kazao je on tada.

Hočko je naglasio da radnici u zdravstvu nisu zadovoljni neto satnicom koja im je ponuđena od Vlade KS i iznosi 3,25 sa ranijih 3.07.

- To je premalo, oni nemaju sluha za situaciju u javnom zdravstvu u KS i čitavoj Bosni i Hercegovini - smatra on.

Pojašnjava da je u šestom mjesecu ove godine Sindikat uputio Vladi KS zahtjev za izmjenu i dopunu kolektivnog ugovora i početak pregovora za novi kolektivni ugovor. Kako je kazao, dobili su suglasnost i započeli pregovore koji obično traju dugo. Kaže, na insistiranje ministra zdravstva Enisa Hasanovića, povukli su sve njihove dotadašnje zahtjeva osim zahtjeva za korekciju visine neto satnice, "da se što prije postigne dogovor, ali dogovora nema".

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk poručio je ranije ovog mjeseca da je Vlada KS svjesna izazova s kojima se zdravstveni radnici suočavaju te objasnio da je trenutni koeficijent od 3,25 KM maksimum koji Vlada može ponuditi do novog kolektivnog ugovora u aprilu 2025. godine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo