18.09.2024 / 15:46 Kultura - Festival GRAD

Otvorena izložba Marian Wenzel u Galeriji Sv. Ante

Otvorena izložba Marian Wenzel u Galeriji Sv. Ante
Foto: FENA

Direktor Festivala GRAD Ibrahim Spahić otvorio je u Galeriji Sv. Ante izložbu crteža "Zmajevi Bosne", istoričarke umjetnosti Marian Wenzel i izložbu fotografija italijanskih autora istaknuvši da se radi o jedinstvenom svjedočanstvu umjetnika o BiH.

Izložba Marian Wenzel otvorena je svaki dan, od 9 do 13 i od 15 do 17 sati za javnost, ulaz je slobodan.

Spahić je promovisao časopis "Dijalog", koji je nastao nakon susreta filozofa i intelektualaca i umjetnika u BiH, Evropi i svijetu u okviru projekta Sarajevo Winter Festivala i Festivala Avinjon "Sarajevo, kulturna prijestolnica Europe" i najavio međunarodno izdanje časopisa 2025. na tradicionalnom susretu Vitezovi Okruglog stola Kralja umjetnosti koji organizuje u okviru International Festival GRAD.

U Franjevačkom samostanu sv. Ante u Sarajevu danas je prikazan i dokumentarni film o dijalogu intelektualaca BiH i svijeta u ANUBiH koji je održan 1994. pod pokroviteljstvom Generalnog direktora UNESCO-a i Evropske fondacije za kulturu. Razgovore umjetnika i intelektualaca "Meeting in Point" organizovao je Internacionalni centar za mir i Festival Sarajevska zima u saradnji sa ANUBiH, Rektoratom UNSA, Pen centrom BiH i Društvom pisaca BiH - navodi se.

Spahić je prenio pozdrav i podršku predsjednika ANUBiH Murisa Čičića i zahvalio gvardijanu Franjevačkog samostana fra Stipanu Radiću za gostoprimstvo. Vitezovi Okruglog stola Kralja umjetnosti govorili su o umjetnosti u suvremenom svijetu, čovjekovoj inteligenciji i AI i kreiranju Nove stvarnosti.

Moderatori razgovora su bili profesor dr. fra Mile Babić, profesor dr. Asim Mujkić i profesor dr. Senadin Mesabegović. U radu okruglog stola učestvovali su slikari, skulptori, pjesnici i muzičari i učenici i profesori Prve gimnazije u Sarajevu.

- Za sutra (19.9. u 18.30) u Galeriji Sv. Ante planirana je projekcija filmova učesnika VIII Internacionalnog Festivala GRAD, video i foto dokumenti o Projektu "Sinergija Sarajeva" Bojana Brecelja, video pozdrav Vitezova kraljevskog grada Jajca i koncert pijaniste Zlatana Božute sa Marijin Dvora na kojem će se graditi National Concert hall Sarajevo - saopćio je Festival Grad.


(Vijesti.ba / FENA)

 

Izdvajamo