18.09.2024 / 14:06 Vijesti iz ZDK - Zenica

Ministar Adnan Šabani potpisao 101 ugovor: Za zaštitu okoliša iz budžeta ZDK 1.110.000 KM

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona Adnan Šabani potpisao je danas ugovore o dodjeli sredstava po Javnom pozivu za realizaciju programa, projekata i srodnih aktivnosti iz oblasti zaštite okoliša za 2024. godinu. Sredstva u visini od 1.110.000 KM osigurana su iz Budžeta ZDK-a.

Pravo na korištenje namjenskih sredstava za zaštitu okoliša na osnovu provedenog Javnog poziva ostvario je 101 aplikant iz svih 12 općina i gradova ZDK-a.

"Ovo je dobar način podrške subjektima koji se bave prikupljanjem, transportom i zbrinjavanjem komunalnog otpada, gdje im se pomaže u nabavci kamiona, pretovarača, otpadnih stanica, kao i sufinansiranja prijevoza otpada do deponije. Kroz nevladin sektor željeli smo uključiti što više učesnika koji će raditi na osvještavanju građana o značaju zaštite okoliša i sudeći po velikom broju prijava, očito je da smo uspjeli. Pokušat ćemo da naredne godine sredstva budu i veća, s tim da da ćemo vjerovatno dodati i LOT 4 kojim će se sufinansirati privatna preduzeća koja se bave prikupljanjem i tremanom otpada, kao i peti LOT gdje imamo ponude kreditora da se sufinansira poboljšanje energetske efikasnosti", izjavio je ministar Šabani.

Prema njegovim riječima, radi se o kvalitetnim projektima.

"Od velikog je značaja da se oni realizuju, budu zadokumentovani kako bi općine, grodovi, preduzeća ili udruženja i naredne godine mogli aplicirati na javni poziv", dodao je ministar Šabani.

Ukupno 14 aplikanata podijelit će 710.000 KM odobrenih za sufinansiranje/finansiranje projekata koji se odnose na aktivnosti kojima se doprinosi uspostavi odgovarajuće infrastrukture za prikupljanje i zbrinjavanje komunalnog otpada pri općinskim odlagalištima (deponijama) - izgradnja pretovarnih stanica i drugih sadržaja namijenjenih selektiranju, recikliranju komunalnog otpada i odlaganju na uređenu regionalnu deponiju, rekonstrukciji postojeće infrastrukture i nabavci opreme.

"Kandidovali smo dva projekta koji se odnose na jačanje sistema odvojenog sakupljanja otpada gdje želimo na javnim mjestima napraviti desetak metalnih zona za odvojeno sakupljanje papira, plastike i drugog otpada, dok je drugi aktivnost upravljanja divljim deponijama kojih nažalost još ima na području našeg Zenice. Želimo izvršiti digitalno označavanje potencijalnih divljih deponija", nakon potpisivanja ugovora izjavio je Džafer Dautbegović, menadžer za kvalitet i upravljanje “ALBA Zenica” d.o.o..

LOT 2 podrazumijeva sufinansiranje/finansiranje projekata koji se odnose na aktivnosti održavanja i sanacije postojećih općinskih odlagališta, finansiranju transportnih troškova za najudaljenije općine u odnosu na regionalnu deponiju, čišćenja obala rijeka, čišćenja i sanacije divljih deponija i slično. Za realizaciju 15 projekata u 10 općina i gradova u ZDK odobreno je 300.000 KM.

"Programi Ministarstva značajni su koraci na putu za zdraviji okoliš i ekološki prihvatljivije upravljanje otpadom. Javno komunalno preduzeće Komunalno i Općina Breza aplicirali sa dva projekta i to finalnom sanacijom divlje deponije Nedići i unaprijeđenjem postrojenja za upravljanje komunalnim otpadom kroz opremanje pretovarne stanice. Ovim projektima doprinijet će ljepšem izgledu naših lokalnih zajednica zbog čega se zahvaljujem ministru i Vladi", kaže Vedad Jusić, načelnik Općine Breza.

Kroz LOT 3 kojim je obuhvaćen nevladin sektor propagira se zaštita okoliša i podizanje svijesti građana o potrebi okolišno održivog ponašanja. Ugovore sa ministrom Šabanijem potpisali su predstavnici 72 udruženja i organizacije.

"Zahvaljujući sredstvima koja su odobrena za nabavku namjenskih kanti i kontejnera za prikupljanje otpada, kao i za čišćenje korita rijeke Bosne koje je ranije uređeno, kvalitetnije ćemo naše zelene površine održavati urednijim", izjavio je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK

 

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo