18.09.2024 / 12:10 Svijet - Bivši komandant divizije

Izraelski general priznao: Hamas pobjeđuje u ratu u Gazi

Izraelski general priznao: Hamas pobjeđuje u ratu u Gazi
Foto: X.com

New York Times je objavio tekst u kojem su bivši i trenutni izraelski dužnosnici ukazali na to da ratni ciljevi koje je u Gazi postavio Benjamin Netanyahu nisu ostvarivi i da Hamas čak i pobjeđuje u ovom ratu.

"Hamas pobjeđuje u ovom ratu. Naši vojnici pobjeđuju u svakom taktičkom susretu s Hamasom, ali mi gubimo rat i to u velikoj mjeri", rekao je general major Gadi Shamni, bivši komandant divizije izraelske vojske u Gazi.

Hiljade Hamasovih boraca i vladinih dužnosnika i dalje kontrolišu velike dijelove Gaze. U gradovima u kojima su izraelske snage nakratko preuzele kontrolu, njihov konačni odlazak ostavio je prazninu koju su brzo popunili Hamas i druge militantne grupe.

General Shamni rekao je da je, iako je neporecivo da je Izrael uništio Hamasove vojne kapacitete, Hamas ponovno zauzeo gradove unutar "15 minuta" nakon izraelskog povlačenja.

"Ne postoji nitko ko može izazvati Hamas tamo nakon što izraelske snage odu", rekao je.

Najveći je neuspjeh, rekao je general Shamni, to što Netanyahu nije pokušao uvesti realno alternativno upravljačko tijelo u Gazi nakon izraelskog povlačenja.

Krajem juna, kontraadmiral Daniel Hagari, glasnogovornik izraelske vojske, odbacio je Netanyahuovu tvrdnju da bi Hamas mogao biti izbrisan.

Prošlog mjeseca, ministar odbrane Yoav Gallant opisao je Netanyahuov slogan o "potpunoj pobjedi" kao "glupost". A neki izraelski sigurnosni dužnosnici rekli su da će bitku s Hamasom ostaviti za njihovu djecu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo