18.09.2024 / 10:58 Fudbal - Gianni Infantino

FIFA pokreće kampanju podizanja svijesti o potresu mozga

FIFA pokreće kampanju podizanja svijesti o potresu mozga
Foto: Arhiv
Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) pokreće kampanju za podizanje svijesti o opasnostima potresa mozga.

Pod sloganom "Pogodi i zaštiti: nijedna igra nije vrijedna rizika", sarađuje sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) kako bi skrenula više pažnje na zdravstvene rizike i simptome traumatskih povreda mozga koje predstavljaju rizik za fudbalere.

Osim toga, FIFA daje i smjernice za siguran povratak fudbalera na teren nakon sumnje ili potvrđenog potresa mozga.

- Potres mozga je traumatska povreda mozga i uvijek je treba shvatiti ozbiljno. Poznavanje znakova potresa mozga, svijest o rizicima i pravilno liječenje potresa mozga osigurat će da sigurnost igrača bude prioritet -  rekao je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.

Kampanja je usmjerena na sve, od profesionalnog do dječijeg fudbala.

Potres mozga je veliki rizik, posebno u kontaktnim sportovima kao što su boks, hokej na ledu, ragbi i američki fudbal, piše njemačka novinska agencija DPA. Tema je sve važnija i u fudbalu, jer su neki stručnjaci čak za zabranu igre glavom. U SAD-u su udarci glavom već zabranjeni kao preventivna mjera u sportu mladih mlađih od jedanaest godina.

- Svi moramo razgovarati o potresu mozga i znati opasnosti. Može spasiti živote - rekao je bivši brazilski reprezentativac David Luiz.

Međunarodni komitet  za fudbalska pravila IFAB je na martovskoj skupštini u Glasgowu između ostalog zaključio da bez obzira na već izvršene zamjene, može doći do dodatne zamjene igrača ako postoji sumnja na potres mozga, prenosi STA.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo