17.09.2024 / 09:30 Zanimljivosti - Objašnjenje psihologinje

Emocionalno inteligentna djeca imaju roditelje koji rade ovih šest stvari

Emocionalno inteligentna djeca imaju roditelje koji rade ovih šest stvari
Foto: Ilustracija
Emocionalna inteligencija odnosi se na sposobnost prepoznavanja, razumijevanja, upravljanja i izražavanja vlastitih emocija, kao i na prepoznavanje i utjecaj na emocije drugih ljudi.

Dakle, vrlo je važno pomoći djeci da razviju emocionalnu inteligenciju kako bi bolje razumjela i kontrolirala svoje osjećaje te uspješnije sarađivala s drugima.

Roditelji se vjerovatno često susreću s ovim pojmom, ali možda nisu sigurni odakle početi s razvijanjem ove vještine. Srećom, psihologinja i mama, Jaimie Bloch, podijelila je nekoliko savjeta, prenosi Index.

U novoj objavi na Instagramu istakla je šest načina na koje roditelji djeci mogu pokazati empatiju i istovremeno ih učiti emocionalnoj inteligenciji.

Evo šta je izdvojila.

  • Aktivno slušanje: Aktivno slušanje podrazumijeva potpuno usmjeravanje pažnje na ono što djeca govore, bez prekidanja ili donošenja zaključaka.

"Ovakav pristup potvrđuje njihove osjećaje i pokazuje da su njihove misli i emocije važni", kaže psihologinja.

  • Potvrđivanje osjećaja: Potvrđivanje znači priznavanje i prihvatanje osjećaja djece bez odbacivanja.

Bloch navodi: "Time im pomažete da shvate kako su njihovi osjećaji valjani i razumljivi."

  • Modeliranje empatičnog ponašanja: Djeca uče posmatranjem.

"Pokazujući empatiju u svojim interakcijama s drugima, učite svoju djecu kako primjenjivati empatiju u vlastitim odnosima", ističe psihologinja.

  • Poticanje razumijevanja perspektive:

"Pomažući svojoj djeci da gledaju stvari iz tuđe perspektive, širite njihovo razumijevanje i potičete razvoj empatije", tvrdi Bloch.

  • Pružanje utjehe i ohrabrenje:

Pružanjem utjehe i ohrabrenja kada su djeca uznemirena, roditelji pokazuju da razumiju njihove emocije i da su tu kako bi ih podržali u teškim trenucima.

  • Slavljenje njihovih empatičnih postupaka:

Poticanje i slavljenje trenutaka kada djeca pokažu empatiju može ih motivirati da nastave s takvim ponašanjem, objašnjava psihologinja.

"Pokazivanje empatije prema djeci nadilazi podučavanje te vrijedne vještine; ono odražava našu predanost dubokom razumijevanju i odgovaranju na njihove emocionalne potrebe. Ovaj pristup ne samo da potiče njihov emocionalni razvoj, već i jača našu ljubav i podršku", zaključila je Bloch.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo