16.09.2024 / 09:24 Fudbal - Konfuzna situacija

Šta će biti sa utakmicom Sarajevo-Posušje? Mnogo je opcija na stolu

Šta će biti sa utakmicom Sarajevo-Posušje? Mnogo je opcija na stolu
Foto: FK Sarajevo
U bh. sportskoj javnosti se ne stišava bura zbog utakmice Sarajevo-Posušje na kojoj se desila jedna jako čudna situacija.

Još uvijek je nejasno da li će ostati 2:2 ili će Posušje za zelenim stolom dobiti pobjedu 3:0 protiv Sarajeva nakon crvenog kartona Nidala Čelika što je prouzrokovalo da FK Sarajevo okonča meč bez U-21 igrača na terenu. Sada se o svemu oglasio i klub s Koševa.

U okviru 6. kola WWin lige Bosne i Hercegovine Sarajevo je sinoć na Koševu dočekalo Posušje i upisalo prvi kiks u sezoni. Bilo je 2:2.

Vodilo je Sarajevo nakon prvih 45 minuta pogotkom sjajnog Guliashvilija, a onda u posljednjih 10-ak minuta i nadoknadi drama.

Prvo je Marić u 79. minuti donio izjednačenje Posušju, da bi u drugoj minuti nadoknade Pavičić zabio za novu erupciju oduševljenja na Koševu.

Isteklo je pet minuta predviđenih za nadoknadu, a onda je Posušje poslije jednog centaršuta preko još jednog stopera, Vrgoča, stiglo do gola i boda.

Tražili su domaći igrači penal nakon jednog kontakta u kaznenom prostoru gostiju, sudija je otišao da gleda VAR, mnogi na stadionu su se ponadali penalu, a onda novi hladan tuš.

Nidal Čelik je napravio jedan prekršaj na protivničkoj polovici, laktom je udario protivnika u glavu, VAR je gledao to, a ne potencijalni penal, i stoperu Sarajeva pokazan je direktan crveni karton.

Značilo je to da je Sarajevo posljednje sekunde utakmice završilo bez igrača ispod 21 godine u rosteru.

U Propozicijama takmičenja stoji da ekipa mora meč završiti sa jednim igračem zaštićenog godišta te da u suprotnom će snositi takmičarske i disciplinske sankcije.

"U zapisniku svaka ekipa mora imati najmanje 3 (tri) igrača mlađa od 21 (dvadesetjedne) godine starosti, a 1 (jedan) od igrača do 21 (dvadesetjedne) godine starosti mora biti u igri cijeli tok utakmice. U suprotnom klub snosi takmičarske i disciplinske posljedice.

Ovi igrači moraju biti državljani BiH. Za takmičarsku sezonu 2024/25., igrači mlađi od 21. godine života smatraju se igrači rođeni 01.01.2003. godine i mlađi", navodi se u Propozicijama takmičenja.

No, nakon crvenog kartona za Čelika, Sarajevo nije imalo mogućnost reakcije s obzirom na to da je Zoran Zekić već ranije izvršio svih pet izmjena.

Sada se o svemu na zvaničnom sajtu oglasio Fudbalski klub Sarajevo.

"Fudbalski klub Sarajevo poziva Nogometni savez Bosne i Hercegovine da bez odlaganja izađe u javnost sa preciznim tumačenjem odredbi Propozicija WWIN lige u vezi sa obavezama klubova kada su u pitanju igrači takozvanog zaštićenog godišta.

Već danas se igraju nove utakmice i jasno je da klubovi, nakon situacije koja se desila na utakmici Sarajevo - Posušje, ne znaju i ne mogu biti sigurni na koji način su dužni poštivati navedene odredbe, a što u konačnici može voditi nejednakosti klubova i neregularnosti takmičenja.

FK Sarajevo nije učinio niti jedan potez koji je u suprotnosti sa Pravilnikom, ali se već u medijima pojavljuju " izvori iz Takmičarske komisije NSBiH" koji tvrde suprotno. Ukoliko bi se ovakva "nezvanična" tumačenja pokazala kao zvanična to bi vodilo stvaranju situacija koje bi se mogle zloupotrijebiti na bezbroj načina.

Ovakve poteze neodgovornih pojedinaca smatramo nekorektnim i očekujemo od NS BiH da zaustavi i sankcioniše ovakvu praksu, te da hitno reaguje i preciznim tumačenjem pomenutih odredbi osigura jednake uslove za sve učesnike WWIN lige.

FK Sarajevo uvijek se zalagao i nastavit će se zalagati za jednakost svih učesnika u WWIN ligi i maksimalnu regularnost takmičenja jer samo tako se može osigurati daljnji napredak našeg fudbala", stoji u otvorenom pismu trenutnog lidera na tabeli WWin lige Bosne i Hercegovine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo