9°C
Mostar 16°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

16.09.2024 / 08:45 Politika - Sarajevo

Za danas zakazana sjednica VMBiH, imenovanje direktora SIPA-e na dnevnom redu

Za danas zakazana sjednica VMBiH, imenovanje direktora SIPA-e na dnevnom redu
Foto: Vijesti.ba

Na sjednici Vijeća ministara, koja bi trebalo da bude održana danas naći će se imenovanje direktora SIPA-e.

Podsjećamo, mnistar sigurnosti BiH Nenad Nešić u petak je uputio svoj prijedlog, a to je Slobodan Radinković.

Radinković je aktuelni načelnik PU Doboj. Nije sigurno da će doći do potvrde nakon objave informacija o njegovim vezama sa kriminalnim miljeom.

Podsjetimo, Radinković je bio trećeplasirani na listi kandidata nakon okončanih intervjua. Nezvanično, prvi je bio aktuelni direktor SIPA-e Darko Ćulum sa 68 bodova, drugi Ljubiša Pandurević sa 67 bodova te pomenuti Radinković sa 65 bodova. Postavlja se pitanje kako će na sve reagovati Nešićevi partneri u vlasti, ali i međunarodna zajednica, ukoliko se kao prijedlog pošalje trećeplasirani kandidat.

Na sjednici će se naći i inicijativa za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o zajmu - instrument za reforme i rast za Balkan između EU i BiH, odnosno Centralne banke BiH kao agenta zajmoprimca.

Na dnevnom redu je nacrt sporazuma o zajmu - projekat izgradnje i opremanja dodatnog objekta za smještaj studenata u Javnoj ustanovi Studentski centar "Boriša Starović" u Foči između Saudijskog fonda za razvoj i BiH, čiji je predlagač Ministarstvo finansija i trezora.

Na prijedlog Ministarstva finansija i trezora trebalo bi da budu razmatrani nacrti sporazuma i amandmana između BiH i Evropske investicione banke o finansiranju auto-puta "Vc" - Tunel Kvanj - Buna, Mostar Jug i Zenica Sjever.

Pred ministrima će se naći i prijedlog osnova za pokretanje postupka za prihvatanje izmjena i dopuna Statuta UN za turizam, čiji je predlagač Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, te prijedlog odluke o utvrđivanju funkcija, struktura i tijela BiH nadležnih za sprovođenje programa teritorijalne saradnje 2021-2027, na prijedlog Direkcije za evropske integracije BiH.

Na dnevnom redu je prijedlog odluke o izmjenama odluke o naknadi za korištenje radiofrekventnog spektra u BiH, prijedlog odluke o dopuni odluke o formiranju Vijeća za djecu BiH, te prijedlog odluke o izmjeni odluke o dodatku na platu na osnovu posebnih uslova radnog mjesta za zaposlene koji obavljaju poslove sudske policije BiH.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa dostavilo je prijedlog odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određene robe do 31. decembra 2025. godine i prijedlog odluke o ponavljanju količine tarifnih kvota u 2024. godini koje se odnose na uvoz sirovog šećera od šećerne trske za rafinisanje.

Sjednica će biti održana u zgradi institucija BiH, sa početkom u 12.00 sati.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo