9°C
Mostar 16°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

15.09.2024 / 19:35 Svijet - Razorne poplave

Poljski premijer: Proglasit ćemo stanje prirodne katastrofe

Poljski premijer: Proglasit ćemo stanje prirodne katastrofe
Foto: Ilustracija
Poljski premijer Donald Tusk rekao je da će njegova vlada proglasiti stanje prirodne katastrofe dok se bori s razornim poplavama.

"Nakon konsultacija s nadležnim ministrima i službama, naložio sam pripremu uredbe Vijeća ministara o uvođenju stanja elementarne nepogode", napisao je Tusk na X-u.

Stanje prirodne katastrofe daje vladi veću kontrolu za suzbijanje i rješavanje posljedica katastrofe, što može uključivati ​​ograničavanje određenih sloboda i prava.

Također, lokalne vlasti u jugozapadnoj Poljskoj hitno su apelovale na stanovnike da evakuišu iz svojih domova jer poplavne vode prijete probiti još jednu branu, prenosi Index.

U videu objavljenom na svojoj Facebook stranici, gradonačelnik Prudnika u pokrajini Opole Grzegorz Zawiślak, glavni vatrogasni zapovjednik i lokalni zvaničnik Prudnika, apelovao je na stanovnike sela Moszczanka, Łaka Prudnicka i dijelova grada Prudnika (21.237 stanovnika) na promptnu evakuaciju.

"Apel je vrlo ozbiljan, ne gubite vrijeme na dileme, morate otići. Ako se brana probije, vaši će domovi biti uništeni, a vaš život ugrožen", rekao je Radosław Roszkowski, lokalni zvaničnik iz Prudnika u videu.

Ogromna količina kiše već je pala u srednjoj Evropi u posljednjih nekoliko dana.

Oko 435 mm kiše palo je u Jeseniku u Češkoj Republici u posljednja tri dana što je rezultiralo razornim poplavama.

Još će kiše pasti u nedjelju navečer i ponedjeljak, a nivoi rijeka će nastaviti rasti, najavljuju meteorolozi.

Vrijeme će se poboljšati od utorka s puno sušnijim uvjetima, no trebat će puno dana dok ova poplavna voda ne prođe niz slivove evropskih rijeka - a to znači da će se za neke stanovnike poplave pogoršati čak i nakon što kiša prestane padati.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo