12°C
Mostar 23°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

14.09.2024 / 13:52 Fudbal - Tuzla

Roditelji juniora Slobode napali trenera: Klub osudio napad

Roditelji juniora Slobode napali trenera: Klub osudio napad
Foto: FENA

Roditelji jednog od igrača juniorske selekcije FK Sloboda, napali su trenera ovog kluba Amira Spahića.

Spahić se o napadu oglasio na društvenim mrežama.

"Poštovane kolege, danas pred utakmicu juniorskog kupa TK, fizički sam napadnut od strane roditelja našeg igraša (to je drugi napad na mene za 10 dana kako sam trener juniora) na očigled kolega i naših igrača! Pošto je moje zdravlje u pitanju, želio bih da se zahvalim svima na saradnji i želim svima puno sreće i zdravlja u daljem radu", napisao je Spahić.
Iz FK Sloboda osuđuju napad na trenera i pozivaju MUP na reakciju.

"Klub je organizovao utakmicu u skladu sa zakonom, te angažovao i platio službena lica Mup-a TK-a koja su zadužena da se ovakve ili slične stvari ne dešavaju. Čvrsto vjerujemo u rad organa Mup-a TK-a i njihovu profesionalnost, te još jednom ponavljamo, najoštrije osuđujemo ovakve ili slične napade ukoliko se dese. Kao Klub smo maksimalno u službi i zaštiti trenera,igrača i svih ostalih zaposlenika Kluba koji, moramo priznati, obavljaju izuzetno psihički težak posao imajući u vidu izljeve bijesa, psovke i agresivno ponašanje od određenih lica, kojima definitivno nije mjesto na stadionu i sportskom terenu", naveli su iz Slobode.

Napad je osudio i Fudbalski savez Grada Tuzla. Ističu da roditelji često imaju prevelika očekivanja od djece.

"Evidentno je da uticaj roditelja prema trenerima u klubovima iz dana u dan postaje sve više nepodnošljiv. Naime, vrlo često prevelika i nerealna očekivanja koje roditelji imaju u pogledu sportskog razvoja njihove djece, kod trenera stvara dodatni pritisak koji bi prevashodno trebao biti iskorišten u radu i razvoju mladih igrača i maksimalnom iskorištenju njihovog talenta, a ne u pogledu zadovoljavanja nerealnih želja njihovih roditelja.

Ne ulazeći u detalje predmetnog slučaja napada na trenera Spahića, da li je bilo nasilnog i vulgarnog ponašanja roditelja, nedopustivo je da treneri u klubovima moraju strahovati od uticaja ili negativnog ponašanja roditelja, čime umanjuju smisao trenažnog i takmičarskog procesa u klubu.

Roditelji su svakako bitni za klub, ali na druge indirektne načine. Naime, roditelji pomažu djeci u pogledu njihove socijalizacije i pravilnog razvoja uz pružanje adekvatne potpore klubu u radu sa njihovom djecom, ali im ta činjenica ne daje za pravo da mogu „diktirati“ svoja pravila i želje, te uticati na rad trenera.

Gradski Nogometni/fudbalski savez Tuzla najoštrije osuđuje ovakve ili slične napade na trenere i druge sportske radnike u klubovima te na ovaj način pružamo punu podršku trenerima u njihovom autonomnom radu", istakli su iz Fudbalskog saveza Tuzla.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo