9°C
Mostar 16°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

13.09.2024 / 13:13 Vijesti iz ZDK - Na prijedlog Ministarstva

Vlada ZDK odobrila 1,5 miliona KM za poticaje privredi i turizmu

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na sjednici kojom je predsjedavao premijer Nezir Pivić, usvojila je odluke o dodjeli sredstava za poticaje privredi i turizmu u iznosu od 1,5 miliona KM.

Na prijedlog Ministarstva za privredu, za subvencioniranje projekata turističke infrastrukture i suprastrukture odobreno je 514.368,70 KM, dok je za refundaciju investicija kod obrta i subvencioniranje obavljanja djelatnosti prema Uredbi o zaštiti tradicionalnih i starih zanata odobreno 976.457,50 KM.

- Ovo je potvrda da želimo da naša privreda jača te da jačaju obrti i stari zanati. Želimo da i u budućnosti imamo jako razvijenu privredu i da ZDK ostane jedan od najvažnijih zamajaca privrednog razvoja BiH - rekao je premijer Pivić.

Ministar privrede Samir Šibonjić rekao je da je iznos poticaja najveći do sada, a posebno podrška obrtima i tradicionalnim zanatima.

- Provodimo niz programa kojima je cilj da jačamo konkurentnost preduzeća i obrta, gradimo industrijske zone te podržavamo učešće na sajmovima. Predstojeći Sajam privrede Tešanj i sajam ZEPS će biti svojevrsni festival privrede našeg kantona - rekao je ministar Šibonjić.

Vlada je usvojila više odluka o odobravanju finansijskih sredstava. Dječijem vrtiću "Fra Ivica Čondrić" u Žepču odobreno je 50.000 KM za projekat izgradnje nadstrešnice, a 50.000 KM odobreno je i ustanovama i nevladinim organizacijama u ovom kantonu za sufinansiranje projekata posvećenih obilježavanju značajnih datuma iz oblasti socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom.

Općini Vareš odobreno je 20.000 KM za provođenje aktivnosti u skladu sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja.

JU Bosanski kulturni centar "Alija Izetbegović" iz Kalesije odobreno je 15.000 KM u svrhu sufinansiranja projekta obilježavanja 250 godina prvog zapisa balade "Hasanaginica" na području Zeničko-dobojskog kantona.

Odobreno je 40.000 KM za finansiranje druge faze izgradnje objekta ambulante porodične medicine u Željeznom Polju u općini Žepče.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo