9°C
Mostar 16°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

12.09.2024 / 14:57 Izbori 2024 - Lokalni izbori

CIK: Susrećemo se sa izazovima, ali nije doveden u pitanje izborni proces

CIK: Susrećemo se sa izazovima, ali nije doveden u pitanje izborni proces
CIK BiH

Iz Centralne izborne komisije BiH navode da se "kontinuirano susreću sa izazovima u sprovođenju lokalnih izbora, pa i u oblasti javnih nabavki", ali i tvrde da "nije dovedeno u pitanje odvijanje izbornog procesa".

Nakon što je poništen postupak javne nabavke za usluge transporta izbornog materijala, iz CIK-a kažu da će distribucija glasačkih listića početi 29. septembra, što ostavlja dovoljno vremena da se na zakonit način obezbijedi transport, o čemu će javnost biti blagovremeno informisana.

- Uobičajeno je da kada dobijete odobren budžet za oktobarske izbore krajem jula, a sprovodite 48 javnih nabavki, da se neke odluke u postupku javnih nabavki zbog usvojene žalbe moraju i poništiti što se desilo i sa javnom nabavkom usluga transporta izbornog materijala - rekli su Srni iz CIK-a.

Iz CIK-a su napomenuli da su u toku pregovori sa Ministarstvom odbrane u Savjetu ministara o transportu glasačkih listića.

- Iako se CIK kontinuirano susreće sa izazovima u sprovođenju lokalnih izbora ove godine, pa i u oblasti javnih nabavki, nikada nije dovedeno u pitanje odvijanje izbornog procesa. Izborni proces ne smije biti doveden u pitanje - naglasili su iz CIK-a.

Oni su podsjetili i da je počeo petodnevni transport neosjetljivog izbornog materijala i biračkih spiskova od skladišta CIK-a prema svim opštinskim i gradskim izbornim komisijama u BiH.

CIK je na jednoj od prethodnih sjednica donio odluku o poništenju postupka javne nabavke za usluge transporta izbornog materijala i posebnu odluku o dopuni privremenog plana nabavki za ovu godinu.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo